'Groep die last heeft van man-vrouw-aanduiding is nooit onderzocht'
De wc's in de gebouwen van de gemeente Utrecht zijn het al. De communicatie van de gemeente Amsterdam en het omroepbericht van de NS moeten binnenkort volgen. Geen aparte aanduiding meer voor mannen en vrouwen, maar genderneutraal.
In de berichtgeving van de laatste tijd hierover haalden verschillende media, waaronder de NOS, en belangenorganisaties hetzelfde onderzoek aan. Daarin staat dat 5,7 procent van de mannen en 4,0 procent van de vrouwen zich niet helemaal man of vrouw voelt. Vaak wordt er ook bij gemeld dat die groep niet een hokje geduwd wil worden.
"Maar zeggen 'dit is de groep die last heeft' is écht te kort door de bocht", zegt Lisette Kuyper. Zij voerde het vaak geciteerde onderzoek naar transgenders uit voor kenniscentrum Rutgers.
Kuyper zegt te begrijpen dat belangenorganisaties graag de percentages gebruiken om aan te geven hoe groot de groep is. "En ik zeg niet dat er geen mensen last van hebben, maar je kunt het niet zomaar een op een zeggen op basis van mijn onderzoek."
Nooit onderzocht
Volgens Kuyper, tegenwoordig werkzaam voor het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP), is simpelweg nooit onderzocht hoe groot de groep is die last heeft van de aanduiding man-vrouw.
"4 procent van de Nederlandse vrouwen en 5,7 procent van de mannen voelt zich zowel van de 'andere sekse' als de 'eigen sekse', maar schrijven dat zij last hebben van hokjes is een te grote stap. Er is niet gezegd dat zij problemen hebben als er bijvoorbeeld 'beste dames en heren', wordt omgeroepen in de trein."