Hassan plaatst zich eenvoudig voor halve finales 1.500 meter

Sifan Hassan heeft op de openingsavond van de WK atletiek probleemloos de eerste horde genomen op weg naar de finale van de 1.500 meter. De 24-jarige Nederlandse atlete, die dit seizoen de snelste tijd heeft neergezet, verspilde in de series weinig krachten om haar plek in de halve finales veilig te stellen.

Hassan eenvoudig naar halve finales op 1.500 meter

Hassan moest in het uitverkochte London Stadium bij de beste zes eindigen om rechtstreeks tot de halve eindstrijd (zaterdag) te worden toegelaten. Daar had ze geen moeite mee.

Hassan, twee jaar geleden in Peking goed voor WK-brons, bleef lang uit het gedrang vooraan. Bij het ingaan van de laatste ronde schoof de Europees kampioene van 2014 rustig naar voren, om met een versnelling op de laatste 100 meter naar de eerste plaats te lopen (4.08,89).

Concurrente Dibaba ook verder

De series leverden geen verrassingen op. Titelverdedigster Genzebe Dibaba won haar serie met gemak in 4.02,67. De Ethiopische atlete nam in haar race de Zuid-Afrikaanse Caster Semenya (olympisch kampioene op de 800 meter) mee. Ook de Poolse Angelika Cichocka, Europees kampioene op de afstand, liep eenvoudig naar de halve finales.

Hassan: moeilijk om me in te houden

Cadée

Voor discuswerper Erik Cadée zat de WK er na drie worpen op. De Brabander die op het laatste moment van de IAAF een WK-ticket kreeg, kwam in de kwalificatie niet verder dan 58,90. Meters minder dan zijn beste prestatie dit seizoen: 64,93.

Cadée moest 64,50 werpen om zeker te zijn van de finale of bij de beste twaalf discuswerpers over twee kwalificatiegroepen behoren. De Nederlander eindigde als twaalfde in zijn groep, waarna de eerste discuswerper in de andere groep zijn afstand passeerde.

Gekkenwerk

"Dit had mijn beste WK moeten worden en niet mijn slechtste. Ik heb tien wedstrijden in zeventien dagen gedaan om me te plaatsen. Dat was gekkenwerk", aldus Cadée. "Ik wil niets als excuus gebruiken. Dit is een bittere pil."

Cadée: had mijn beste WK moeten worden, dit is mijn slechtste