Minister van Justitie Jeff Sessions vandaag bij een persconferentie
NOS Nieuws

Minister Sessions verklaart oorlog aan lekken

De Amerikaanse minister van Justitie Jeff Sessions heeft gezegd dat hij het lekken binnen de overheid stevig gaat aanpakken. "De cultuur van lekken moet stoppen", zei hij op een persconferentie. Volgens hem ondermijnt het "onthutsende" aantal lekken het vermogen van de regering om het land veilig te houden.

Sessions zei dat er een speciale FBI-afdeling is opgericht om de zaken te behandelen. Er zijn volgens hem al vier mensen aangeklaagd op verdenking van het illegaal verstrekken van geheime informatie en het verbergen van contacten met buitenlandse veiligheidsdiensten. Hij zei niet om wie het gaat.

Het ministerie kijkt ook of er juridische stappen tegen de media gezet kunnen worden, om erachter te komen van wie de lekken komen. Het is niet uitgesloten dat journalisten worden vervolgd. "We respecteren de belangrijke rol van de pers", zei Sessions. "Maar ze kunnen niet ongestraft levens op het spel zetten."

"Zwak"

Het aantal onderzoeken naar lekken is verdrievoudigd ten opzichte van de regering-Obama, zei Sessions. Die toename is des te forser omdat justitie onder Obama meer lekzaken opende dan alle eerdere Amerikaanse regeringen samen.

Sessions ligt al een tijdje onder vuur van president Trump. De president noemde Sessions' optreden tegen de lekken vorige week nog "zwak".

Trumps regering wordt al langer geplaagd door geheime informatie die op straat komt te liggen. Zo kwamen uitgewerkte telefoongesprekken tussen Trump en regeringsleiders in de krant te staan. "Geen overheid kan werken als de leiders gevoelige zaken niet vrijelijk en in vertrouwen kunnen bespreken met buitenlandse leiders", zei Sessions.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl