Mijlpaal voor Harvard: meerderheid eerstejaars niet-wit
Voor het eerst in de geschiedenis van de gerenommeerde universiteit Harvard is meer dan de helft van de nieuwe lichting studenten niet-wit. Bijna 51 procent van de eerstejaars is afkomstig uit minderheidsgroepen. Vorig jaar was dat nog ruim 47 procent.
Terwijl Harvard de diversiteit van haar studenten meer dan ooit stimuleert, verzet de Trump-regering zich tegen positieve discriminatie op universiteiten. Dit zou witte studenten geen eerlijke kans geven.
Deze week lekte bronnen uit het Witte Huis dat het ministerie van Justitie universiteiten wil onderzoeken en mogelijk vervolgen die opzettelijke positieve discriminatie toepassen. Dat blijkt uit een document dat The New York Times in handen kreeg.
In een reactie daarop zei het ministerie geen plannen te hebben om universiteiten te vervolgen, maar alleen onderzoek te doen naar een klacht van een groep Aziatische Amerikanen. Die zijn boos omdat Harvard en andere Ivy-League universiteiten quota zouden hanteren voor studenten van bepaalde afkomst, waardoor Aziaten met hoge testscores geen schijn van kans maken op toelating.
65 van die boze Aziatische Amerikanen spanden ook daadwerkelijk een rechtszaak aan tegen Harvard. Opvallend: de advocaat van de aanklagers was ook advocaat in de rechtszaak van een jonge vrouw die geloofde dat haar witte huidskleur ervoor had gezorgd dat ze niet was toegelaten tot de universiteit van Texas.
Discriminatie of niet; diversiteit onder studenten is cruciaal, meent Harvard. "Onze studenten zijn de leiders van de toekomst. En om leiders te kunnen worden in onze diverse samenleving, moeten studenten de mogelijkheid krijgen om met mensen samen te werken van verschillende achtergronden, met verschillende ervaringen en perspectieven."
We laten iedereen toe die wil komen studeren.
In Nederland houden we geen cijfers bij over etniciteit, zegt rector magnificus Elmer Sterken van de Rijksuniversiteit Groningen. "Logisch ook, want het werkt bij ons anders dan bij de Amerikanen. We laten namelijk iedereen toe die wil komen studeren. Je bent altijd welkom, er is geen limiet."
Bovendien is er een ander belangrijk verschil tussen Nederland en de Verenigde Staten, zegt diversiteitscoördinator Wim Haan van VU Amsterdam. "In Nederland gelden veel strengere privacyregels. We zijn ontzettend terughoudend met het registreren van persoonlijke gegevens als afkomst."
Contact zoeken
Dat betekent niet dat Nederlandse universiteiten niet streven naar een zo groot mogelijke diversiteit. "Integendeel. Maar diversiteit is een breed begrip", zegt Haan. "Zo kijken we naar gender en nationaliteit, dat zijn gegevens die we wel registreren."
Een universiteit moet een afspiegeling zijn van de samenleving, menen Haan en Sterken. "En als we het gevoel hebben dat bepaalde minderheidsgroepen ontbreken, moeten we contact zoeken", zegt Sterken. "Dat de drempel om je aan te melden er niet is, betekent namelijk niet dat we iedere groep bereiken."