De marechaussee aan het begin van de actie in Eindhoven
NOS Nieuws

Geen lange rijen door stiptheidsactie marechaussee

  • Trudy van Rijswijk

    Verslaggever

  • Trudy van Rijswijk

    Verslaggever

Passagiers merken bijna niets van de stiptheidsacties die de Koninklijke Marechaussee vandaag voert op twee luchthavens. De vakbonden voeren actie op Rotterdam The Hague Airport en Eindhoven Airport om het vastgelopen cao-overleg vlot te trekken.

In Rotterdam hield de luchthaven rekening met 30 minuten extra wachten voor passagiers, maar passagiers ondervinden nauwelijks last van de acties, die om 10.00 uur begonnen.

Ook op Eindhoven Airport verloopt het reizigersverkeer al de hele dag vrijwel normaal. Mensen krijgen bij de douane een flyer met daarop uitleg over de acties en het verzoek een petitie te tekenen ter ondersteuning van het marechaussee-personeel, maar dat leidt niet tot vertragingen.

Malieveld?

"Ja, we worden expres klein gehouden door de leiding", zegt vakbondsbestuurder Sven Schuitema van de Marechausseevereniging. "We mogen helemaal niks. Sowieso niet staken, dat geldt voor alle defensiepersoneel, maar van de leiding mochten we niet eens die flyers uitdelen, terwijl we daar uitdrukkelijk toestemming voor hadden van minister Hennis."

De actie draait om een betere cao, maar ook om meer personeel. "Er is 1,6 miljard bezuinigd bij Defensie, en dat merken wij bij de marechaussee natuurlijk ook. Er zijn steeds meer veiligheidstaken bijgekomen, maar geen mensen. Er is een schreeuwend tekort aan personeel", aldus Schuitema.

Gevraagd naar zijn plannen voor acties die de problemen wat meer zichtbaar maken, zegt hij strijdlustig dat er nog wel wat in het vat zit. Dit soort acties op Schiphol voeren bijvoorbeeld, waar ze wél tot grote vertraging zullen leiden. Of in november naar het Malieveld in Den Haag gaan. "En om te beginnen schrijven we sinds gisteren geen bekeuringen meer uit. En dat merkt de burger wél."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl