De Iuventa van de Duitse ngo Jugend Rettet
NOS NieuwsAangepast

Hulporganisatie stemde reddingsactie af met Libische mensensmokkelaars

Justitie in Italië heeft hard bewijs in handen van contacten tussen een Duitse hulporganisatie en mensenhandelaren uit Libië, melden Italiaanse media. De ngo Jugend Rettet zou de Libiërs onder meer hebben geïnformeerd over aanstaande missies, zodat die daarop konden anticiperen. Het schip van de hulporganisatie is gisteren in Italië in beslag genomen.

De Italiaanse autoriteiten beschikken over geluids- en video-opnames van een undercoveragent. Die zijn gemaakt op een schip van Save the Children, toen dat dicht bij het schip Iuventa van Jugend Rettet voer. Save the Children is verder geen partij in de zaak, zegt directeur Pim Kraan.

Italië gepasseerd

In een van de opnames die de Italiaanse justitie in handen heeft, is te horen hoe de teamleider van Jugend Rettet aan een Libische smokkelaar meldt hoe laat hij uitvaart. Verder liet de bemanning weten dat ze de reddingsactie van dertig Libiërs liever zonder medeweten van Italië zouden uitvoeren. Dat is tegen de regels: hulporganisaties zijn verplicht om eerst de kustwacht in te schakelen en op instructies te wachten.

De Duitse krant Die Welt meldt dat in een andere opname is te zien hoe een smokkelaar met instemming van de Iuventa-bemanning een buitenboordmotor losschroeft van een vluchtelingenboot. Hij zou daarna zwaaiend zijn vertrokken.

De indruk wordt gewekt dat wij in opdracht van de Italiaanse autoriteiten opsporingstaken verrichten. Dat doen wij niet.

Pim Kraan, directeur Save the Children

Save the Children is woest dat een schip van de organisatie is gebruikt voor de undercoveroperatie. Directeur Kraan zegt dat de Italiaanse autoriteiten "misbruik hebben gemaakt van ons vertrouwen en onze gastvrijheid".

De hulporganisatie is alleen verantwoordelijk voor de hulpverleners en doktoren op de gecharterde schepen. Save the Children heeft geen invloed op de selectie van beveiligers, benadrukt Kraan. Volgens hem hebben zij mogelijk de undercoveragent aan boord gehaald, zonder medeweten van Save the Children.

"Als dit klopt, is dat zeer kwalijk", zegt Kraan. "De indruk wordt gewekt dat wij in opdracht van de Italiaanse autoriteiten opsporingstaken verrichten. Dat doen wij niet. Dat is niet ons mandaat."

Kraan wil tegenover de NOS niets zeggen over de handelwijze van Jugend Rettet.

Jugend Rettet: beschuldigingen zijn niet waar

Italië wil dat niet-gouvermentele organisaties een gedragscode tekenen als ze willen blijven meedoen aan reddingsacties op de Middellandse Zee. Als het verhaal van de kranten klopt, heeft Italië met de opnames een sterk drukmiddel in handen, zegt correspondent Mustafa Marghadi.

Save the Children heeft de code deze week getekend. Onderdeel daarvan is dat er Italiaanse agenten mogen meevaren op reddingsschepen. Het is nog onduidelijk of het incident met Jugend Rettet invloed heeft op de steun van Save the Children voor de gedragscode.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl