Pluimveehouder Helmus Torsius bij de voorraad eieren op zijn bedrijf
NOS NieuwsAangepast

Kabinet: grondig onderzoek naar eierschandaal

Het kabinet gaat grondig onderzoeken waardoor het eierschandaal heeft kunnen gebeuren en "hoe dit in de toekomst kan worden voorkomen". Dat schrijven minister Schippers van Volksgezondheid en staatssecretaris Van Dam van Economische Zaken aan de Tweede Kamer.

Als alle maatregelen van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) zijn uitgevoerd, zal het onderzoek worden gestart. Op dit moment loopt er al een strafrechtelijk onderzoek.

Daarnaast vinden Schippers en Van Dam de onrust die is ontstaan over eieren die het schadelijke fipronil bevatten "meer dan begrijpelijk".

Twee vuren

De afgelopen dagen kreeg de NVWA het verwijt onnodig extra onrust te hebben gezaaid met gezwalk en tegenstrijdige adviezen. Maar de twee bewindslieden wijzen erop dat de NVWA tussen twee vuren zit; de waakhond krijgt van sommigen het verwijt te streng op te treden, terwijl anderen juist zeggen dat te slap is gereageerd.

De dienst moest "strikt handhaven" om de voedselveiligheid en het vertrouwen van de burger te waarborgen, schrijven Schippers en Van Dam. Bovendien moesten de meest kwetsbare consumenten beschermd worden. De NVWA heeft "zorgvuldig beoordeeld" of er gevaar voor consumenten was.

Bedrijfsrisico

Voor de pluimveehouders die getroffen zijn door het fipronil-schandaal zijn de financiële problemen een bedrijfsrisico. Dat benadrukte een woordvoerster van het ministerie van Economische Zaken eerder vandaag.

De pluimveehouders met besmette eieren en kippen kunnen dan ook niet op financiële steun van de overheid rekenen. Het gaat niet om een zogenoemde bestrijdingsplichtige ziekte, zoals de vogelgriep, waarbij dieren moet worden geruimd. De problemen gelden als een private aangelegenheid waarvoor geen fonds is.

De NVWA heeft vanmiddag zijn onderzoek naar mogelijk besmette pluimveehouders afgerond. 138 van zo'n 180 pluimveehouders die zijn onderzocht omdat ze in aanraking kwamen met het bestrijdingsbedrijf dat fipronil gebruikte zijn besmet en blijven voorlopig dicht. De autoriteit zegt dat er inmiddels geen besmette eieren meer in de schappen liggen.

Ze staan bij de NVWA onder grote tijdsdruk.

RIKILT-onderzoeker Theo de Rijk

Het RIKILT, onderdeel van de Universiteit Wageningen, is een van die labs. Daar hebben ze vijf mensen vrij gemaakt om de metingen uit te voeren. "Ze staan bij de NVWA onder grote tijdsdruk, en door de vakantieperiode zijn er minder medewerkers aanwezig", legt RIKILT-onderzoeker Theo de Rijk uit. Samen met vier collega's test hij de eieren die de NVWA aanlevert in genummerde doosjes.

"Gisterenmiddag zaten we al op 230 geteste doosjes en ik verwacht dat we nog wel een aantal weken bezig zijn." De eieren uit een doosje worden geklutst in een fles en daarna onderzocht op aanwezigheid van fipronil. Over de resultaten kan De Rijk niets zeggen. "Die gaan direct naar de NVWA, het overige geklutste ei gaat naar het chemisch afval."

In totaal zijn 180 bedrijven geblokkeerd. Bij 28 bedrijven zijn besmette eieren gevonden, tien bedrijven zijn inmiddels weer vrijgegeven. 142 bedrijven wachten nog op de uitslag van het onderzoek door de NVWA, die waarschijnlijk nog vanmiddag met de resultaten komt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl