NOS VoetbalAangepast

In het vrouwenvoetbal blijven de keepsters achter

Van Ede: ja, ze hebben moeite met die hoge ballen

"Vroeger zeiden we: gewoon op het doel schieten, dan is het een doelpunt", herinnert de 36-jarige Daphne Koster zich over de periode dat het vrouwenvoetbal nog in de kinderschoenen stond. "Die tijd is gelukkig voorbij, al zie je nog wel veel momenten die gevaarlijk worden door een keepster."

En daarmee is meteen een van de pijnpunten aangesneden van het EK voetbal voor vrouwen, dat inmiddels tot de halve finales is gevorderd: er zijn nogal wat blunders van sluitposten langsgekomen, tot het potsierlijke aan toe.

Koster, voormalig aanvoerster van Oranje, heeft er wel een verklaring voor. "Als meiden gaan voetballen, gaan ze op een gegeven moment goede trainers krijgen en goede trainingen. Maar bij keepsters loopt dat gewoon achter. Die missen gewoon de basis. Veel meiden komen pas op hun dertiende of veertiende op doel te staan en daardoor missen ze eigenlijk de belangrijkste jaren."

Aan de bak

Jan Willem van Ede, de oud-doelman van FC Utrecht die jarenlang de keeperstrainer van het Nederlands vrouwenelftal is geweest, kan die stelling onderschrijven. "De ontwikkeling van het spel op zich is veel sneller gegaan dan de ontwikkeling van de keepsters. Je zult bepaalde situaties veel meer in de training moeten laten terugkomen. Daar is nog een weg te gaan."

De Zweedse doelvrouw Hedvig Lindahl

Er gebeurt tegenwoordig veel meer in het strafschopgebied, weet de 54-jarige Utrechter. De bal komt veel vaker gevaarlijk dicht bij de goal. "En dan moeten die keepers aan de bak. Maar met name bij de generatie van Lindahl bij Zweden en Hjelmseth bij Noorwegen, de categorie rond de dertig, zijn in de basis dingen blijven liggen."

Het gaat opvallend vaak mis bij hoge ballen. "Ik heb het niet geturfd", zegt Van Ede, "maar als je ziet hoeveel voorzetten er gegeven worden. Die blijken nog moeilijk te beoordelen voor veel keepsters. Ze lopen onder de bal door. Of springen uit stand. Dat is een aspect waarin ze zich nog moeten ontwikkelen. Al zaten er natuurlijk ballen bij die ze gewoon moeten hebben. Dat is duidelijk."

Cruciaal

"Het zijn allemaal inschattingsmomenten", analyseert Koster. "Heel veel hoge ballen waarbij de timing niet klopt. Maar over tien jaar zie je dit bijna niet meer, denk ik. We zien dit nu gebeuren en ik hoop dat dit nu een aandachtspunt gaat worden en dat we met jongere meiden meer gaan doen, meer trainen en met betere trainers."

Maar ook in tactisch opzicht valt nog veel winst te behalen. Neem de 1-0 van Lieke Martens tegen Zweden. Een fout van de doelvrouw, oordeelt Van Ede. "Dat vond ik echt ongelooflijk voor een keepster met een staat van dienst als Lindahl, met 120 interlands achter haar naam. Ze zet een muur neer en positioneert zichzelf dan helemaal áchter de muur. De hoek die ze eigenlijk moet afdekken, daar staat ze helemaal niet. Dat zijn echt cruciale dingen."

Sari van Veenendaal

Ook Sari van Veenendaal is niet smetteloos door het toernooi gelopen. Tegen België verdween een lukraak schot van Tessa Wullaert met een grote boog in het Nederlandse doel. Een incident, vindt Koster. "Zoiets had ik nog nooit bij haar gezien. Ik blijf erbij: Nederland heeft heel aardige keepsters, al jaren."

Van Ede is het daar mee eens. "In Nederland hebben we nu Van Veenendaal en Loes Geurts. Zij zitten boven het gemiddelde."

Stroomversnelling

De misgreep van Van Veenendaal doet daar in de ogen van Van Ede niets aan af. "Een timingsfout. De bal viel net over haar heen. Maar wat daarna gebeurt, vind ik veel mooier. Ik wist: op de volgende bal die wordt ingespeeld, gaat ze komen. Ze herpakt zich en is weer helemaal terug, in alle rust. Dat is heel erg belangrijk voor een keeper. Hoe ga je om met de fouten die je ongetwijfeld ook maakt."

"Daarom is het ook goed dat Sari naar Arsenal is gegaan. De faciliteiten zijn prima daar. Die komt echt in een stroomversnelling terecht. En ik ben ook benieuwd naar de ontwikkeling van bijvoorbeeld de Oostenrijkse Zinsberger die bij Bayern München speelt. Ze behoort tot de nieuwe keepsters die er fitter en dynamischer uitzien."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl