President Nicolás Maduro
NOS NieuwsAangepast

Venezolaanse president Maduro: kom maar op met die sancties, Trump

De Venezolaanse president Maduro heeft fel gereageerd op de sancties die de Verenigde Staten tegen hem heeft aangekondigd. Hij zegt absoluut niet van plan te zijn de grondwetswijziging te annuleren.

Niet alleen heeft Maduro geclaimd dat hij de 'nepverkiezingen' van zondag heeft gewonnen, ook noemde hij Donald Trump een 'keizer' en vroeg hij uitdagend om meer sancties aan de VS.

Maduro liet zondag de Venezolanen stemmen voor een nieuwe raad die de grondwet moet aanpassen, waardoor de positie van de president zou worden versterkt. Washington noemde het 'nepverkiezingen' en zette Maduro op een zwarte lijst waardoor zijn spaartegoeden in de Verenigde Staten worden bevroren. Ook mogen Amerikanen niet handelen met 'de dictator van Venezuela', zoals het Witte Huis Maduro ook wel noemt.

'Ik ben voor helemaal niks bang in deze wereld'

Maar de sancties houden Maduro niet tegen om de grondwetswijziging door te zetten, zei hij gisteravond. "De sancties intimideren me niet. Ze intimideren me geen enkel moment", zei de president op nationale televisie. "Ik luister niet naar bevelen van het keizerrijk, niet nu en nooit. Kom maar op met meer sancties, Donald Trump."

Steun of leugen?

Volgens de kiesraad in het land stemde 41,53 procent van de Venezolanen: zo'n 8.089.320 mensen. Maar de oppositie en internationale waarnemers denken dat nog geen 20 procent zijn stem heeft uitgebracht. Maduro zei dat het opkomstpercentage een duidelijke steun voor zijn plannen is.

Niet alleen de VS uit kritiek op de verkiezingen van Maduro, ook landen in Zuid- en Midden-Amerika hebben laten weten dat ze de uitslag niet erkennen. Ze noemen de verkiezingen een illegale daad van Maduro.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl