Onrust in Duitsland over terugsturen uitgeprocedeerde asielzoekers
Asielzoekers die geen verblijfsstatus krijgen, maar ook niet kunnen worden uitgezet. In Duitsland zijn dat er heel veel. Bijna de helft van de 700.000 asielaanvragen uit 2016 is afgewezen, maar nog geen 10 procent daarvan werd uitgezet.
De discussie over dit probleem is weer opgelaaid nu de man die dit weekend in Hamburg een aanslag pleegde een uitgeprocedeerde asielzoeker blijkt te zijn. Net als Anis Amri die eind vorig jaar een aanslag pleegde op een kerstmarkt in Berlijn.
Papieren
De aanslagpleger uit Hamburg is één van de vele asielzoekers die zonder geldige papieren naar Duitsland zijn gekomen, vertelt correspondent Judith van de Hulsbeek. "Het duurt vaak maanden voordat er vervangende papieren zijn geregeld, mede doordat het land van herkomst hier vaak niet aan meewerkt."
De man die zes mensen neerstak was ook bekend bij de inlichtingendiensten. In Duitsland is daar veel verontwaardiging en boosheid over. "Waarom kunnen deze mensen niet worden uitgezet, terwijl ze in beeld zijn bij de inlichtingendiensten vanwege radicalisering?", vragen veel Duitsers zich volgens Van de Hulsbeek af.
Politici eisen nu strengere maatregelen. "Mensen moeten ook zonder identiteitspapieren worden uitgezet, vinden sommigen", zegt Van de Hulsbeek. "Die discussie laait nu weer helemaal op, zeker in verkiezingstijd. Uit de CDU van Merkel klinken geluiden om mensen zonder identiteitspapieren het land niet meer in te laten."
Accent
Een andere reden waarom het lang duurt voordat er duidelijkheid is over de identiteit, is dat men zich soms voordoet als Syriër. "Als Syriër heb je een veel grotere kans om asiel te krijgen, daarom proberen asielzoekers dat accent na te bootsen", zegt Van de Hulsbeek.
De Duitse immigratiedienst gebruikt nu een spraakcomputer om erachter te komen of een asielzoeker daadwerkelijk een Syriër is. "Dat versnelt het asielproces, maar het uitzetten van uitgeprocedeerde asielzoekers blijft een probleem."