Grote zorgen over Meer van Bracciano: het loopt leeg
Heel langzaam loopt het Meer van Bracciano in Italië leeg. Het waterleidingbedrijf van Rome mag water uit het meer blijven pompen voor de watervoorziening, maar door extreme droogte staat het waterpeil inmiddels gevaarlijk laag. Op sommige plekken is de waterkant zestig meter teruggetrokken.
Omwonenden van het meer maken zich grote zorgen. Over de schade aan de natuur, de gevolgen voor het toerisme en de hygiëne. "Het is niet alleen heel naar voor de mensen die aan het relaxen zijn op het strand", legt correspondent Mustafa Marghadi uit. "Het is ook heel naar voor de flora en fauna. De vissen spoelen hier soms dood aan, de planten gaan dood."
En ook voor het toerisme is de droogte niet goed. "Toeristen komen hier voor maar twee dingen. Voor het kasteel en voor het meer", zegt Marghadi. "Straks heb je alleen nog het kasteel over."
Bij het Meer van Bracciano is goed te zien hoe de situatie is. Normaal staat het water een meter of tien verder dan dat het nu is. Marghadi: "Ik ben twintig meter door het meer gelopen en het water staat nog maar tot mijn enkels. En kleine kinderen spelen nu op plekken waar ze normaal helemaal niet kunnen komen." Voor windsurfers is het ook lastiger. Ze moeten nu tientallen meters verder lopen met hun surfboard.
Inwoners maken er maar het beste van. Ze proberen het strand netjes te houden. Maar ook dat valt niet mee, want de rommel die normaal op de bodem van het meer zit, komt nu veel makkelijker aan land. "We moeten deze plaats en het strand schoonhouden", zegt een bewoner. "Anders denken de toeristen ook: dit is goor. Hier wil ik niet komen."
Zelfreinigend vermogen
Deskundigen vrezen voor het meer, omdat het compleet afhankelijk is van regenwater. En die regen blijft uit. "Het meer heeft een soort zelfreinigend vermogen", legt Marghadi uit. "Maar hoe minder water, hoe minder goed het zichzelf kan reinigen en hoe viezer het wordt. Uiteindelijk kun je het water niet meer als drinkwater gebruiken."
De problemen zullen nog groter worden, zo is de vrees. Nu is het al droog, maar de ergste droogte komt pas vaak aan het einde van de zomer, in september.
Een oplossing zou het aanpakken van de watervoorziening in Rome zijn. De leidingen zijn er door gebrekkig onderhoud zo slecht aan toe, dat bijna de helft van het drinkwater ongebruikt de grond in sijpelt.