Jevgeny Rylov
NOS SportAangepast

Tsjoepkov en Rylov bezorgen Rusland twee keer WK-goud

Een succesvolle WK-dag voor de Russische zwemmers. Behalve het goud van Joelija Jefimova op de 200 meter schoolslag, was er ook goud voor Jevgeny Rylov en Anton Tsjoepkov op respectievelijk de 200 meter rugslag en de 200 meter schoolslag.

Voor Rylov was het de eerste wereldtitel in zijn zwemcarrière. De 20-jarige Rylov bleef de Amerikaan Ryan Murphy ruim voor en klokte met 1.53,61 een Europees record.

Rylov klopt Murphy op 200 meter rugslag

Rylov won op de vorige WK brons op de 200 meter rugslag en diezelfde kleur kreeg hij op de Olympische Spelen in Rio de Janeiro omgehangen. Murphy werd daar kampioen, maar de Amerikaan kon de Rus deze keer niet bijbenen.

Bij het eerste keerpunt lag Rylov al vooraan en vervolgens hield hij zijn voorsprong stevig vast. Murphy's landgenoot Jacob Pebley pakte brons in 1.55,06. Hij bleef de 17-jarige Rus Kliment Kolesnikov maar 0,08 voor.

Ook Tsjoepkov wint eerste WK-goud

Ook Anton Tsjoepkov werd voor het eerst in zijn zwemcarrière wereldkampioen. Op de 200 meter schoolslag was de Rus een derde van een seconde sneller dan de Japanner Yasuhiro Koseki.

Tsjoepkov zwemt naar eerste WK-goud

Net als Rylov is ook Tsjoepkov 20 jaar oud en ook hij won in Rio de Janeiro brons op de afstand die hij nu won. Die zege had de Rus vooral te danken aan een keurig opgebouwde race.

Japan twee en drie

Na 50 meter lag hij laatste, halverwege was hij zevende, met nog één baan te gaan vierde, waarna hij won in een Europees record van 2.06,96. Koseki kwam uiteindelijk 0,33 te kort voor zijn eerste wereldtitel.

Hij hield zijn landgenoot Ippei Watanabe nog wel net achter zich. Het verschil tussen de Japanners was 0,18.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl