NOS WielrennenAangepast

Video-arbiter in wielrennen kwestie van tijd

Er moet een video-arbiter komen bij belangrijke wielerwedstrijden. Daarvoor pleit de Belgische juryvoorzitter Philippe Mariën, die in de Tour de France verantwoordelijk was voor het wegsturen van Peter Sagan na diens duw aan Mark Cavendish in de eerste week.

Sagan rijdt Cavendish de hekken in, elleboog of niet?

Sagan kreeg in eerste instantie alleen een tijd- en puntenstraf. Pas later werd dat omgezet in uitsluiting. De videoref moet discussies na afloop van een sprint voorkomen, en sneller kunnen beslissen. "Dan valt de beslissing direct en hoeft de jury na afloop niet nog eens allerlei beelden te bekijken", aldus Mariën.

Het nieuws dat de Slowaak in eerste instantie een veel lichtere straf zou krijgen, berustte volgens Mariën op miscommunicatie. "Dat was binnenskamers door de jury geopperd als mogelijkheid, maar had nooit naar buiten mogen komen. We namen maar één beslissing."

Philippe Mariën legt uit waarom Peter Sagan wordt weggestuurd uit de Tour

Het is de bedoeling dat de video-scheidsrechter zich tijdens de laatste kilometers van de wedstrijd met behulp van extra middelen alleen op de sprint concentreert, en dus direct in actie kan komen, zoals dat nu in het voetbal gebeurt. Volgens Mariën kunnen zo ook andere controversiële momenten tijdens de koers snel worden beoordeeld.

De Belg, die erg schrok van alle commotie rondom het wegsturen van Sagan in de Tour, heeft zijn verzoek inmiddels neergelegd bij de internationale wielerunie (UCI).

"Ik verwacht dat het wel goedkomt. Er moet altijd eerst iets gebeuren voordat er tot actie wordt overgegaan", besluit Mariën.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl