Het verbrande landschap in Portugal
NOS Nieuws

'Slachtoffers bosbrand Portugal hadden beter binnen kunnen blijven'

Als mensen in hun huis waren gebleven bij de grote bosbrand van vorige maand in Portugal, waren er waarschijnlijk tientallen slachtoffers minder gevallen. Dat is de voorlopige conclusie van een onderzoek naar de brand.

Bij de brand kwamen 64 mensen om het leven, onder wie velen in hun auto. De slachtoffers raakten ingesloten door het vuur en door de dichte rook waren er aanrijdingen. Uit het onderzoek blijkt dat lang niet alle huizen in Pedrógrão Grande in vlammen zijn opgegaan.

Het onderzoek bevestigt het beeld dat al in Portugal leefde, zegt correspondent Rop Zoutberg. "Het is ook wat wij zagen toen we daar waren: het hele bos lag in as, maar de huizen waren ongeschonden." Als er rond een huis een brede strook zonder bomen is, krijgt het vuur geen kans om in die richting uit te breiden.

Geen algemene regel

Xavier Viegas, die het onderzoek leidt, wil niet concluderen dat het de algemene regel moet worden om niet te evacueren. Wel moet bij een bosbrand beter gekeken worden naar de omstandigheden. "Als het niet mogelijk is veilig te vertrekken, moeten de mensen niet de weg op gaan."

In oktober worden de definitieve resultaten van het onderzoek verwacht.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl