NOS SportAangepast

Kortebaankampioen Puts geeft niet thuis, 'Kromo' warmt zich op

Een domper voor Jesse Puts bij de WK zwemmen in Boedapest. De wereldkampioen kortebaan op de 50 meter vrije slag is bij zijn WK-debuut op de langebaan, waar er geen keerpunt is, niet door de series gekomen.

Kortebaankampioen Puts niet door series 50 vrij

Puts tikte in zijn heat als achtste aan na 22,28 en dat was bij lange na niet genoeg om zich bij de zestien halvefinalisten te voegen. Daarvoor had hij 22,17 moeten zwemmen. Puts heeft met 21,82 het Nederlands record in handen.

"Ik snap het echt niet, ik had zo veel vertrouwen", zei hij na de race. "Vanaf de eerste slag had ik het gewoon niet. Ik had geen druk op mijn armen, was gewoon een beetje aan het spartelen eigenlijk. Ik begrijp er niks van."

Puts radeloos na uitschakeling: was beetje aan het spartelen

Puts wilde juist het Nederlands record aanvallen. "Ik weet dat dat ook kan. Ontzettend zuur dat het niet lukt. De 50 vrij is zo'n breed en moeilijk veld. Jammer dat ik geen tweede kans krijg in de halve finales."

Drukke avond voor Kromowidjojo

Ranomi Kromowidjojo warmde zich in de series van de 50 meter vlinderslag op voor de finale van de 100 meter vrij van vanavond. En met succes. 'Kromo' won in 25,74 haar serie en plaatste zich als vijfde voor de halve finales. Die zijn eveneens vanavond.

Ook Maaike de Waard zien we terug in de halve eindstrijd. Zij plaatste zich als veertiende voor de laatste zestien.

"De 50 vlinder neem ik heel serieus, maar vanochtend was gewoon een kwestie van een rondje verder komen. Een lekkere 'wake-upswim' voor de finale van de 100 vrij. Daar gaat nu de focus op", zei Kromowidjojo.

"Ik ga zo terug naar het hotel. Lekker rusten, muziek luisteren en een boekie lezen. Er wordt ontzettend hard gezwommen, er kan van alles gebeuren", keek ze vooruit naar de finale, die om 17.30 uur live te zien is op NOS.nl en NPO 2.

Er is nog een finale met Nederlandse inbreng vanavond. Kyle Stolk, Ferry Weertman, Stan Pijnenburg en Maarten Brzoskowski plaatsten zich op de 4x200 meter vrije slag voor de eindstrijd. Met 7.09,22 zwommen ze de tweede tijd in hun heat en de vierde tijd in totaal.

"Normaal gesproken zwemmen we in de middag nog harder, dus wie weet kunnen we wat in de finale. Aan de andere kant, er zijn landen die dan pas hun sterkste team opstellen. Wij doen alles met het A-team", aldus Weertman.

Estafettemannen naar WK-finale: hier doe je het voor

In de series van de 100 meter vlinderslag greep Mathys Goosen net naast een plaats in de halve finales. Hij zwom met 52,12 een persoonlijk record, maar werd daarmee zeventiende terwijl een notering bij de beste zestien vereist was.

Goosen ziet tijdens interview dat hij is uitgeschakeld

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl