De Finse president Niinisto ontvangt Poetin
NOS NieuwsAangepast

Finland ontvangt buurman Poetin, maar niet met héél open armen

De Russische president Poetin bezoekt vandaag Helsinki om de viering bij te wonen van de 100-jarige Finse onafhankelijkheid van Rusland. Het lijkt een vriendelijk burenbezoek, maar zo ervaren de Finnen dat toch niet helemaal.

Finland maakt zich de laatste jaren juist zorgen over Rusland. Dat heeft te maken met grote Russische militaire oefeningen langs de grens. De Russen vliegen met gevechtsvliegtuigen bóven de Oostzee en hebben atoomonderzeeërs in de zee - de Finnen bekijken het met argusogen.

En dat Rusland er niet voor terugdeinst om zich actief met een buurland te bemoeien weten de Finnen (en de buren in de Baltische Staten) maar al te goed sinds de Russische annexatie van de Krim en de oorlog in Oost-Oekraïne.

De Finnen worden in elk geval knap nerveus van de Russische daadkracht en retoriek. Zo zenuwachtig, dat ze onder de hoofdstad Helsinki een tunnelcomplex van honderden kilometers uit de Koude Oorlog aan het herstellen zijn. "Dat complex kan dienen als schuilplaats voor 600.000 mensen, voor het geval dat", zegt correspondent Geert Groot Koerkamp vanuit Moskou.

Niet dat de Finnen niet bereid zijn zich te verdedigen als de Russen komen. Maar het Finse leger is geen partij voor het Russische. Groot Koerkamp: "Finland heeft slechts een beperkt beroepsleger van zo'n 12.000 man. Maar er staan ruim 230.000 Finnen klaar om bij te springen als het moet."

Vanwege de spanningen in de regio aan de Oostzee en een grotere dreiging vanuit Rusland wil de regering van Finland de strijdkrachten wel met 50.000 militairen versterken. En onlangs heeft het Finse leger samen met NAVO-bataljons geoefend, hoewel Finland geen lid is van het bondgenootschap.

Er valt ook wat te verdienen

De oefeningen van de Finnen met de NAVO zullen zeker hun politieke betekenis hebben, maar ze vallen toch in het niet bij de grote oefeningen die het Russische leger houdt in de buurt van de grens met Finland, zegt Groot Koerkamp. Aan die oefeningen doen tienduizenden manschappen mee.

De ontvangst van Poetin in Helsinki door president Sauli Niinisto zal dan ook met gemengde gevoelens zijn. Maar de Finnen voelen zich wel gestreeld dat Poetin de onafhankelijkheid komt meevieren, vervolgt Groot Koerkamp.

Want militaire dreiging of niet, er valt ook wat aan de Russen te verdienen voor de Finnen. Rusland wil de Nord Stream 2 aanleggen, de gaspijpleiding via de Oostzee naar Duitsland. Daarvoor moet het toestemming krijgen van Finland.

Bij Nord Stream 1, die werd opgeleverd in 2012, was dat geen probleem. En nu zal dat ook geen probleem zijn, meent Groot Koerkamp. "Finse bedrijven en havens staan in de rij om mee te werken aan het project."

Onder invloed van de Russische dreiging groeit in Finland de publieke steun voor het aanvragen van het NAVO-lidmaatschap. Maar voor de Finse regering is dat een dilemma. Groot Koerkamp: "De regering weet dat die stap de kans op een Russische aanval alleen maar vergroot. De Russen zouden als door een wesp gestoken zijn."

"Vorige zomer zinspeelde Poetin op het samentrekken van troepen aan de Finse grens als Finland toetreedt tot de NAVO. 'Denk je dat wij onze troepen op grote afstand houden?', vroeg de Russische president zich toen retorisch af."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl