Premier Löfven (vierde van links) maakte het nieuws bekend tijdens een persconferentie
NOS NieuwsAangepast

Twee Zweedse ministers weg om stilhouden datalek

De premier van Zweden heeft twee van zijn ministers vervangen na aanhoudende druk van de oppositie. De minderheidsregering van premier Löfven is in een schandaal verwikkeld na een groot beveiligingslek uit 2015. Ministers van zijn kabinet zouden het lek onder de pet hebben gehouden.

De ministers van Binnenlandse Zaken en Infrastructuur hebben zelf om hun vertrek gevraagd en Löfven heeft dat goedgekeurd. Minister van Defensie Hultqvist, tegen wie de oppositie een motie van wantrouwen wilde indienen, blijft op zijn post. Löfven zegt dat er onvoldoende steun is voor de motie.

De oppositie heeft het vertrouwen in Hultqvist nog niet daadwerkelijk opgezegd. Premier Löfven zegt dat de bal nu weer bij het parlement ligt en hij hoopt dat hij met het vervangen van de twee ministers de angel eruit heeft gehaald. "Ik heb de verantwoordelijkheid voor het land en het is niet in het belang van het land om Zweden in een politieke crisis te storten."

Uitbesteed

Twee jaar geleden wisten buitenlandse IT-specialisten bij vertrouwelijke informatie te komen via een database van de Transportdienst. Dat kon gebeuren omdat Zweden enkele IT-diensten van de Transportdienst had uitbesteed aan een firma in Tsjechië.

De Transportdienst is onder meer verantwoordelijk voor de registratie van alle auto's, schepen en vliegtuigen in Zweden. Critici zijn bezorgd dat informatie over de voertuigen van de politie en het leger in verkeerde handen is gevallen. Het is niet duidelijk of er ook echt gevoelige informatie op straat is komen te liggen.

De drie ministers kwamen onder vuur te liggen, omdat ze informatie over het lek niet adequaat naar buiten zouden hebben gebracht. Premier Löfven zegt dat hij pas in januari voor het eerst over de kwestie hoorde.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl