De geïmporteerde rode mier
NOS NieuwsAangepast

Australië maakt 400 miljoen dollar vrij voor aanpak schadelijke rode mier

Australië trekt ruim 400 miljoen dollar uit voor de bestrijding van een van de gevaarlijkste invasieve diersoorten ter wereld: de rode mier. Milieuactivisten en boeren zijn bang dat de geïmporteerde insecten een verwoestend effect zullen hebben op de economie, de natuur en de Australische manier van leven.

De van oorsprong Zuid-Amerikaanse rode mier werd in 2001 voor het eerst in Australië gezien, maar liep er toen waarschijnlijk al enkele jaren rond. Waarschijnlijk waren ze meegelift aan boord van Amerikaanse vrachtschepen. De insecten hebben zich snel vermenigvuldigd rond de steden Sydney, Brisbane en op andere plekken in de noordwestelijke staat Queensland.

Daar krijgen de autoriteiten de komende tien jaar zo'n 40 miljoen dollar per jaar om de mier uit te roeien. Als dat niet gebeurt, zal het insect zich in korte tijd over het hele continent verspreiden, zeggen experts.

Schadelijk

Zo'n uitbraak kan schadelijk zijn voor andere diersoorten, gewassen en mensen. De rode mier heeft zich permanent gevestigd in de Verenigde Staten. Geschat wordt dat het dier daar ieder jaar voor zo'n 7 miljard dollar schade aan de economie aanbrengt.

De mieren eten zaden, roeien lokale diersoorten uit en vreten aan wortels van gewassen. Daarnaast bijten ze mensen, die in extreme gevallen kunnen overlijden aan infecties of allergische reacties door het vergif van de insecten. Door de mier zouden mensen minder snel de natuur in gaan.

De Australische autoriteiten hebben al eerder geprobeerd de rode mieren uit te roeien, maar slaagden daar tot dusver niet volledig in. Met het geld dat nu wordt vrijgemaakt, wordt een speciale eenheid in het leven geroepen. Die begint in september met de bestrijding van de rode mier.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl