Gegijzelden in het gekaapte vliegtuig
NOS NieuwsAangepast

Wrak gekaapt vliegtuig na 40 jaar terug naar Duitsland

Het was een reis die de wereld in 1977 dagenlang in zijn greep had: de zwerftocht van een gekaapt Lufthansa-vliegtuig door het Middellandse Zeegebied en Afrika. Na 40 jaar komt het wrak van het toestel terug naar Duitsland.

De kaping van Lufthansavlucht 181 was onderdeel van de beruchte Duitse Herfst van de Rote Armee Fraktion. Om de autoriteiten onder druk te zetten bondgenoten vrij te laten werden toen bankdirecteur Ponto doodgeschoten, werkgeversvoorzitter Hanns Martin Schleyer ontvoerd en de Lufthansavlucht gekaapt.

Vlucht 181 van Mallorca naar Frankfurt werd met 91 mensen aan boord gekaapt door vier leden van het Volksfront voor de Bevrijding van Palestina, dat sympathiseerde met de RAF. Op zoek naar een veilig heenkomen begon een tocht van 9000 kilometer, langs onder meer Rome, Cyprus, Bagdad en Aden. De tocht eindigde na vier dagen in de Somalische hoofdstad Mogadishu.

Toen de kapers de piloot vermoordden en dreigden het toestel op te blazen, besloot de bondsregering in te grijpen: een anti-terreureenheid bestormde het toestel en bevrijdde alle gijzelaars. Drie van de kapers kwamen om.

Het wrak op een vliegtuigkerkhof

Het vliegtuig werd schoongemaakt en later weer gebruikt door Lufthansa. Uiteindelijk kwam het in handen van een Braziliaanse luchtvaartmaatschappij. Aan het einde van zijn leven belandde het onklaar gemaakt op een vliegtuigkerkhof in Fortaleza.

De Duitse minister Gabriel zegt dat hij in februari hoorde waar het vliegtuig was beland. De regering besloot het te kopen voor omgerekend 20.000 euro. Omdat het toestel niet meer kan vliegen moet het in stukken aan boord van een transporttoestel naar Duitsland worden gevlogen. Kosten: 2 miljoen euro.

Dit is een symbool. Het is een Mutmacher."

Minister Gabriel

In een interview met Bild zegt Gabriel dat het vliegtuig een symbool is. "Dit is niet slechts een oud vliegtuig. Dit is een Mutmacher."

Gabriel trekt een parallel tussen het terrorisme van destijds en de nieuwe golf van geweld in de wereld. "Deze geschiedenis is vandaag de dag nog spannend en ook weer actueel, want nu is het een totaal ander soort terrorisme dat onze vredige samenleving bedreigt."

"De boodschap van het vliegtuig is: we laten ons niet klein krijgen. We zullen niet buigen onder terrorisme. We zijn sterker."

De Boeing 737 zal worden gerestaureerd en dan worden tentoongesteld in het Dornier Museum in Friedrichshafen. Co-piloot Jürgen Vietor is blij dat zijn toestel terugkeert naar Duitsland. "Een prachtbericht. Als symbool van de Duitse Herfst hoort ze thuis in Duitsland."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl