Artist impression van een gammastraaluitbarsting
NOS NieuwsAangepast

Uitbarsting stervende ster waargenomen

Het duurde maar een minuutje, maar er kwam meer energie bij vrij dan onze zon in zijn hele leven zal produceren. Nooit eerder konden wetenschappers het sterven van een ster zo nauwkeurig volgen, schrijven ze in het tijdschrift Nature.

Omdat van tevoren niet valt te voorspellen wanneer sterren aan hun einde komen, is het vaak een kwestie van geluk en snel handelen voor astronomen als zo'n geval zich voordoet. In dit geval kondigde de ster echter zijn einde aan met een kleine uitbarsting vooraf, die werd opgepikt door de Fermi-ruimtetelescoop.

Door die vooraankondiging op 25 juni vorig jaar konden op aarde snel telescopen in Mexico en op de Canarische Eilanden op de ster worden gericht. Daardoor kon bijna het complete proces, een gammastraaluitbarsting, worden gevolgd.

Uitbarsting stervende ster waargenomen

In dit geval ging het om een ster vijftig keer groter dan onze zon, op zo'n 10 miljard lichtjaar afstand van de aarde. De explosie was zo helder dat iemand met een verrekijker hem vanaf aarde had kunnen zien, als hij toevallig de juiste richting op keek.

Volgens de wetenschappers levert de waarneming veel nieuwe informatie op over wat er precies gebeurt als een ster aan zijn einde komt. Zo weten ze ook meer over het begin van zwarte gaten, die gevormd kunnen worden na zo'n explosie.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl