President Trump (r.) met partijgenoten en toekijkend Foxconn-topman Gou
NOS NieuwsAangepast

Opsteker Trump: elektronicagigant Foxconn gaat fabriek bouwen in VS

Elektronicagigant Foxconn uit Taiwan gaat een grote fabriek bouwen in de Amerikaanse staat Wisconsin. Het bedrijf gaat daar 10 miljard dollar in investeren. Het project moet op den duur 13.000 banen opleveren.

Het nieuws werd bekendgemaakt door president Trump in een toespraak in het Witte Huis. De komst van Foxconn naar Wisconsin is een opsteker voor hem, want Trump heeft herhaaldelijk beloofd werkgelegenheid te creëren in de VS.

En hij kan wel een succesje gebruiken, nu hij is verwikkeld in moeizame politieke gevechten over de zorgwet, belastingverlagingen en het onderzoek naar de Russische bemoeienis met zijn verkiezingscampagne.

Trump: geen Foxconn als ik niet was verkozen

Trump liet dan ook niet na zijn eigen rol te onderstrepen bij de toezegging van Foxconn-baas Terry Gou. "Als ik niet was gekozen, had hij echt geen 10 miljard dollar uitgegeven. Er komen een paar heel mooie decennia aan."

Foxconn is vooral bekend als producent van de smartphones van onder meer Apple en Samsung, die het in China assembleert. Het concern is een van de grootste elektronicabedrijven ter wereld en als enige in staat om de volumes te leveren die de twee aartsrivalen vragen.

Enkele jaren geleden kreeg Foxconn veel kritiek van mensenrechtenorganisaties omdat het het met de rechten van de werknemers niet zo nauw nam. De arbeidsomstandigheden in de fabrieken in China waren slecht. Maar Foxconn heeft maatregelen genomen en sindsdien zijn de werknemers beter af.

Financiële crisis

Er was de Amerikanen veel aan gelegen om het bedrijf naar de VS te halen. De staat Wisconsin geeft de komende vijftien jaar voor miljarden financiële voordelen aan Foxconn, overigens wel onder voorwaarden: er moeten uiteindelijk 13.000 banen worden gecreëerd en werknemers moeten een gemiddeld jaarsalaris van rond de 54.000 dollar gaan verdienen.

Wisconsin is een van de staten die flink te lijden hebben gehad onder de financiële crisis. Veel fabrieken van bijvoorbeeld autobouwers zijn de afgelopen jaren gesloten. Toch plaatsen critici kanttekeningen bij de deal met Foxconn: het bedrijf heeft vaker beloofd te zullen investeren in de VS, maar kwam die toezeggingen toen niet na.

Pentagon

De fabriek, waar LCD-schermen voor televisies en pc's gemaakt zullen worden, moet opengaan in 2020. Het complex wordt gebouwd in het kiesdistrict van de invloedrijke Republikeinse voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, Paul Ryan, op een plek waar ooit een fabriek van autofabrikant Chrysler stond. Het beslaat ruim twee vierkante kilometer en is drie keer zo groot als het Pentagon, het ministerie van Defensie in Washington.

Voor dit project waren nog zes andere staten in de race. Doordat Wisconsin met de eer gaat strijken profiteert behalve Trump ook de Republikeinse gouverneur van de staat, die volgend jaar hoopt te worden herkozen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl