NOS SchaatsenAangepast

Wüst leidt na eerste dag WK

Ireen Wüst heeft na de eerste dag van de WK allround de leiding in handen.

De Goirlese hield in Calgary met brons op de 500 meter en zilver op de 3.000 meter Christine Nesbitt en titelverdedigster Martina Sábliková achter zich.

Wüst scherpte op de 3.000 meter haar persoonlijk record aan tot 3.58,01 (was 3.59,74) en hoefde daarmee alleen Sábliková voor zich dulden. De Tsjechische noteerde met 3.55,55 de tweede tijd ooit. Alleen wereldrecordhoudster Cindy Klassen heeft met 3.53,34 een betere PR achter haar naam staan.

IJskast

Christine Nesbitt werd op de drie kilometer achtste in 4.03,44 en staat nog wel tweede in het algemeen klassement, maar de kans dat ze na Karin Enke (destijds Karin Kania) als tweede vrouw in de schaatshistorie in hetzelfde seizoen wereldkampioene allround en sprint wordt, lijkt kleiner geworden.

Wüst verdedigt zondag op de 1.500 meter een voorsprong van 0,29 seconde op Nesbitt. De marge ten opzichte van Sábliková, die derde staat in het klassement, bedraagt slechts 1,65 seconde.

Wüst weet goed wat haar zondag te doen staat. "Ik moet een goede 1.500 meter rijden om van Sábliková afstand te nemen. Maar ja, waarom zou ik niet ook op de 5.000 meter een persoonlijk record kunnen rijden? Al met al was dit in ieder geval een goede dag voor mij."

Nesbitt onder 38 seconden

Nesbitt schreef eerder op de dag de 500 meter op haar naam. De Canadese wereldkampioene op de sprint bleef met een tijd van 37,72 als enige onder de 38 seconden.

Achter de Tsjechische Karolína Erbanová deelden Ireen Wüst en Marrit Leenstra de derde plaats met 38,53. Leenstra schaatste daarmee een dik persoonlijk record, Wüst reed haar tweede tijd ooit. Ook Jorien Voorhuis (39,16) en Diane Valkenburg (39,48) waren nimmer sneller.

"Meer verwacht"

"Ik wilde het Christine heel moeilijk maken, maar dat is niet helemaal gelukt", vond Wüst na de openingsafstand van het titeltoernooi. "Stiekem had ik iets meer verwacht. Ik kwam niet helemaal goed weg. Misschien moet ik niet te veel willen."

Titelhoudster Martina Sábliková verloor met 39,49 bijna twee seconden op de winnares, maar de Tsjechische kon niet ontevreden over haar persoonlijk record zijn.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl