Asielzoekers melden zich in München
NOS Nieuws

Duitsland zet accentherkenner in bij asielprocedure

De Duitse immigratiedienst gaat bij asielzoekers die geen geldig ID-bewijs hebben spraakherkenning gebruiken. Aan de hand van hun accent wordt dan vastgesteld uit welk land ze komen.

De dienst hoopt met deze techniek en met onder meer het controleren van biometrische gegevens en geodata uit mobiele telefoons de identiteit van een asielzoeker sneller te kunnen controleren. Zo'n 60 procent van de migranten die naar Duitsland gaan, hebben geen papieren.

De immigratiedienst werd onlangs in verlegenheid gebracht toen de aanvraag werd goedgekeurd van een Duitse militair die zich als Syrische asielzoeker had aangemeld. Hij had zijn aanmelding in gebrekkig Frans gedaan. Dat zou met deze techniek niet meer moeten kunnen gebeuren, zegt president Jutta Cordt van de immigratiedienst.

Twee minuten

"Een proef van twee maanden met accentherkenning pakte goed uit. Voorheen werkten we met taalwetenschappers, maar het duurde soms wel een jaar voordat die met een resultaat terugkwamen. Bij deze machine duurt het twee minuten", vertelt een enthousiaste projectleider.

Kritiek is er ook, van taalexperts, want accenten houden zich niet aan grenzen. En ook geodata uit mobiele telefoons leveren geen onomstotelijk bewijs voor de herkomst van iemand.

Ook kan bij het uitlezen van mobiele telefoons de Duitse privacywet worden geschonden. Daarom gebeurt dat nu nog alleen vrijwillig. Maar er komt een wetswijziging aan, zegt topambtenaar Frank-Jürgen Weise, die verantwoordelijk is voor het vluchtelingenbeleid.

Indicatie

Over de kritiek op het systeem van spraakherkenning zegt Weise dat de techniek niet feilloos is en daarom ook niet doorslaggevend wordt. "Maar het levert samen met de eigen inschatting wel een heel goede indicatie voor onze medewerkers."

De spraakherkenning moet binnen een paar maanden in heel Duitsland worden toegepast.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl