NOS NieuwsAangepast

Flash is nu echt ten dode opgeschreven

Knipperende, flitsende en herrie makende banners: toen halverwege de jaren 90 Flash werd geïntroduceerd, veranderde menig website in een kermisattractie. Dankzij Flash werd het plaatsen van onder meer video veel makkelijker. Voor die tijd waren sites met bewegende beelden traag en ingewikkeld. Maar wat critici al een tijd voorspelden, wordt nu werkelijkheid. Flash is ten dode opgeschreven.

Adobe, dat de licentie van de software heeft en het programma verkoopt waarmee Flash kan worden afgespeeld, maakte vandaag bekend in 2020 te stoppen met de ondersteuning. Tegelijkertijd maakte Google bekend dat zijn browser Chrome vanaf 2020 Flash niet meer zal ondersteunen. Adobe heeft het besluit genomen in nauw overleg met Google, Apple, Facebook, Microsoft en Mozilla.

Kritiek

Met het volwassen worden van het internet werden veel sites weer soberder en het gebruik van Flash nam dan ook flink af. Drie jaar geleden bezocht 80 procent van alle Chrome-gebruikers nog een website met Flash, vandaag de dag is dat nog maar 17 procent.

Bovendien groeide de afgelopen jaren de kritiek op Flash. Zo is de software gevoelig voor misbruik door internetcriminelen. Steve Jobs, de oprichter van Apple, was daarom al nooit fan van het programma en iPhones hebben de software nooit ondersteund. Ook in Chrome was de plug-in van Flash niet meer standaard ingeschakeld.

Maar nog belangrijker: de software kan alleen worden afgespeeld met een apart programma van Adobe. Voor de meeste browsers moest dat apart worden geïnstalleerd. Dat vinden veel programmeurs niet meer van deze tijd, omdat volgens hen het internet voor iedereen toegankelijk moet zijn.

YouTube

Ondanks de kritiek is er menig groot internetbedrijf dat zijn groei te danken heeft aan Flash. Een site als YouTube kon doorbreken dankzij Flash, omdat er voor die tijd geen eenvoudige mogelijkheden waren om een filmpje af te spelen in een browser.

Knipperende, flitsende en herrie makende websites zijn met het verdwijnen van Flash niet persé verleden tijd. Het alternatief is html, dat sinds de nieuwe versie, html5, de meeste opties van Flash ook mogelijk maakt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl