De zelfrijdende auto van Google’s zusterbedrijf Waymo
NOS NieuwsAangepast

'Google's verdienmodel is eigenlijk best kwetsbaar'

De tijd dat Google alleen nog een zoekmachine was, is voorbij. Het leeuwendeel van de inkomsten van de groep komt nog steeds uit advertenties, maar het bedrijf richt zijn pijlen op steeds meer bronnen.

Google ziet z'n winst dalen, dat komt voornamelijk door een hoge boete van de Europese Commissie. De omzet stijgt met meer dan 20 procent naar ruim 22 miljard euro.

"Het verdienmodel van Google, advertenties verkopen, is op zichzelf best kwetsbaar", stelt Han Gerrits, hoogleraar digitale innovatie aan de Vrije Universiteit en innovatiedeskundige bij KPMG. "Als er morgen een betere zoekmachine komt, kunnen mensen makkelijk overstappen."

Dat is wezenlijk anders dan bij bedrijven als Facebook, benadrukt Gerrits. "De waarde die ik uit Facebook haal is afhankelijk van mijn vrienden. Ik stap alleen over als mijn vrienden dat ook doen, en de vrienden van mijn vrienden."

Data

Dat dwingt het bedrijf om zijn blik te verbreden en de winstkansen te spreiden, denkt Gerrits. "Google is vooral goed in het analyseren van grote hoeveelheden data. De vraag is: waar kun je dat nog meer voor inzetten?"

Het antwoord lijkt: voor bijna alles. Onder de noemer "Other Bets" investeert Alphabet in een breed scala aan bedrijven en probeert zo ook buiten de zoekmachine de eigen toekomst zeker te stellen.

Zo is het doel van de afdeling Access om de wereldwijde toegang tot het internet te vergroten. Google's Waymo werkt aan een zelfrijdende auto. In 2014 kocht Google Nest, een slimme thermostaatmaker die via een app de leefgewoonten registreert en daar de aansturing op aanpast.

1000 dollar

Via de investeringstakken CapitalG, Google Ventures en sinds kort ook Gradiënt Ventures investeert de techgigant in opkomende bedrijven. Dat kan van alles zijn. Impossible maakt hamburgers van planten, en Doctor on Demand helpt mensen advies in te winnen bij artsen via hun computer, tablet of smartphone. Ook taxidienst Uber is met hulp van Google groot geworden.

Maar ook het verlengen van mensenlevens is sinds twee jaar een zaak van Google, binnen het biotechbedrijf Calico. En bij Verily zoekt Google naar nieuwe manieren om ziektes vast te stellen, te monitoren en te voorkomen.

Beleggers hebben in elk geval vertrouwen in de strategie van Alphabet. De koers van het aandeel is sinds 2009 vervijfvoudigd en schurkt inmiddels aan tegen de magische grens van 1000 dollar per aandeel.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl