In samenwerking met
Omroep Zeeland
NOS NieuwsAangepast

'Cadeautje' aan Zeeuwse huurders voorlopig van de baan

Een korting van 170 euro die woningcorporatie Zeeuwland had beloofd aan 6000 huurders in Zeeland, wordt voorlopig ingetrokken. De Autoriteit Woningcorporaties geeft geen toestemming. Zeeuwland stapt daarom naar de rechter.

Door een fusie van de corporaties Zeeuwland en Woonburg kunnen de twee organisaties samen een miljoen euro per jaar besparen. Dat voordeel wilde de nieuwe woningcorporatie het eerste jaar verdelen onder de 6000 huurders op Schouwen-Duiveland en Walcheren. Ze zouden in augustus eenmalig een korting krijgen van 170 euro per huishouden.

Schoolspullen

"Veel van onze huurders zitten niet al te ruim bij kas", zegt een woordvoerder van Zeeuwland tegen Omroep Zeeland. "Dan is 170 euro veel geld. Toen we de korting aankondigden, betekende dat een forse meevaller voor onze klanten. Ik las zelfs een reactie van iemand die blij was dat hij eindelijk nieuwe schoolspullen voor de kinderen kon kopen."

De Autoriteit Woningcorporaties zegt dat de eenmalige korting op de huur in strijd is met de Woningwet. "Je mag bijvoorbeeld wel een structurele korting geven", zegt een woordvoerder van de toezichthouder.

"Ze zeggen dat het verboden is om onze huurders een cadeautje te geven, maar wij vinden niet dat we een cadeautje geven. Huurders moeten eenmalig minder betalen", zegt de woordvoerder van Zeeuwland.

De media

De fusie is vorig jaar goedgekeurd door het ministerie van Binnenlandse Zaken. Voorwaarde voor de goedkeuring was dat de huurdersverenigingen ook akkoord zouden gaan. Die stelden toen als voorwaarde dat de huurders het financiële voordeel moesten merken. Volgens Zeeuwland was dat allemaal bekend bij het ministerie en de Autoriteit Woningcorporaties.

"Maar pas nadat de media meldden dat onze huurders een eenmalige korting zouden krijgen, stuurden ze ons een brief waarin staat dat het niet mag", vertelt hij. "Wij vinden dat veel te laat."

De Autoriteit Woningcorporaties geeft toe dat er eerder wat gezegd had moeten worden van het plan. "We hadden eerder moeten aanslaan. Maar dat we niks hebben gezegd, verandert verder niks. Het mag niet, dat staat in de wet", zegt een woordvoerder.

Woningcorporatie mag geen korting geven aan huurders

Advertentie via Ster.nl