NOS SportAangepast

Heemskerk en Neumann naar halve finales WK zwemmen

Heemskerk en Neumann naar halve finales 200 vrij

Femke Heemskerk en Robin Neumann hebben zich bij de WK zwemmen in Boedapest geplaatst voor de halve finales van de 200 meter vrije slag op dinsdagavond. Arno Kamminga (50 meter schoolslag) en Ferry Weertman (800 meter vrij) werden uitgeschakeld.

Heemskerk, die bij de vorige WK achtste werd op dit onderdeel, zwom met 1.57,06 de zevende tijd in de ochtendseries. "Ik denk dat ik een prima race heb gezwommen. Maar wat er vanavond mogelijk is, weet ik niet."

De 19-jarige WK-debutante Neumann ging als zestiende door naar de halve eindstrijd met 1.58,66. "Dit is mijn beste tijd van het seizoen en ik sta voor de eerste keer in de halve finales. Ik ben echt superblij."

Federica Pellegrini zette de snelste tijd neer. De Italiaanse wereldrecordhoudster (1.52,98) kwam tot 1.56,06.

Kamminga zwemt Nederlands record, maar verliest swim-off

Kamminga verbeterde met 27,39 tijdens de series nog wel het Nederlands record op de 50 meter schoolslag. Genoeg om de halve finales te halen was het echter niet. Kamminga, die een pr van 27,47 had, werd gedeeld zestiende en was veroordeeld tot een swim-off.

Daarin werd hij met 27,43 derde achter de Sloveen Peter Stevens en de Rus Vsevolod Zanko.

Kamminga zwemt Nederlands record, verliest swim-off

Peaty verbetert eigen wereldrecord

Adam Peaty stal de show door al in de series zijn eigen wereldrecord aan puin te zwemmen. De Brit kwam in dezelfde heat als Kamminga tot 26,10 en was 0,32 sneller dan zijn oude toptijd die hij zwom tijdens de WK in Kazan in 2015.

Het regende records tijdens de series van de 50 meter schoolslag. Zo verbeterde Cameron van der Burgh (26,54) zijn eigen Zuid-Afrikaanse record, scherpte de Braziliaan Joao Gomes Junior (26,67) het Zuid-Amerikaanse record aan en gingen ook de tijden van de Rus Krigill Prigoda (26,91) en de Chinees Yan Zibei (27,25) de nationale recordboeken in.

"Wat iedereen nu op de schoolslag doet is echt bizar", aldus Kamminga. "En dat Peaty zo hard gaat is ongelooflijk."

Weertman strandt in series 800 meter

Weertman niet naar finale 800 meter vrij

Ferry Weertman redde het niet op de 800 meter vrije slag. De wereldkampioen op de tien kilometer open water bleef in de series steken op 7.56,44 en werd daarmee vijftiende. De top-8 plaatste zich voor de finale.

"Ik heb niet echt voor de 800 getraind. Mijn grote doel lag in het open water en dat is supergoed gegaan", zei Weertman. "Dit is voornamelijk ook een prikkel geweest in de voorbereiding op de 4x200 en volgens mij is die aangekomen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl