Nederland viert de winst op België.

Nederland klopt België en plaatst zich voor de kwartfinales

Nederland heeft zich door een 2-1 overwinning op België geplaatst voor de kwartfinales van het EK voetbal. Sherida Spitse en Lieke Martens tekenden voor de Nederlandse goals in Tilburg.

Beide ploegen begonnen zenuwachtig aan het duel. Pas na een kwartier kwam er enige lijn in het spel van Oranje, dat België op eigen helft vastzette. Het spel lag enkele minuten stil nadat Anouk Dekker hard in botsing was gekomen met Maud Coutereels. Beide speelsters vervolgden het duel met een verband om het hoofd.

De druk werd Coutereels halverwege de eerste helft te veel toen Jackie Groenen doorbrak; de Tilburgse werd gevloerd en Sherida Spitse benutte de toegekende strafschop koelbloedig. Spitse scoorde ook al vanaf elf meter in de vorige EK-wedstrijd tegen Denemarken.

Sherida Spitse na de 1-0 voor Oranje

Aanvoerder buiten de basis

Bondscoach Sarina Wiegman, die aanvoerder Mandy van den Berg uit de basis had gelaten voor Stephanie van der Gragt, zag Oranje voor rust nog enkele keren gevaarlijk worden, maar de stand bleef onveranderd.

Ook na rust stichtte Oranje gevaar over de vleugels via Martens en Shanice van de Sanden. De Belgische doelvrouw Justien Odeurs werd echter niet aan het werk gezet.

Blunder

De 1-1 viel na een uur. Tessa Wullaert schoot de bal hoog richting het doel en zag Oranje-keepster Sari van Veenendaal volledig mistasten.

Oranje wankelde na de 1-1, maar kreeg steeds meer ruimte in de aanval. Martens profiteerde daarvan. Ze brak door op links en schoot via een verdedigster raak.

Noorwegen uitgeschakeld

In de andere wedstrijd in poule A won Denemarken met 1-0 van Noorwegen waardoor de Denen zich als nummer twee plaatsen voor de volgende ronde. Noorwegen weet voor het eerst in twintig jaar de poulefase niet te overleven.