In samenwerking met
RTV Drenthe
NOS Nieuws

Besmettelijke bijenziekte slaat opnieuw toe in Drenthe

Opnieuw is bij bijen in Drenthe de besmettelijke ziekte Amerikaans vuilbroed vastgesteld. De bijenvolken in Exloo worden geruimd. Begin vorige maand werd bij andere volken van dezelfde bijenhouder de ziekte ook geconstateerd.

"Eerder zijn al drie volken van hem in Weerdinge geruimd, nu twee volken in Exloo. Hij houdt er nog maar één over. Dat is natuurlijk een drama voor hem", zegt Jan Enne Dees van de Nederlandse Bijenhoudersvereniging tegen RTV Drenthe.

Verdacht

Dees ontdekte laatst een verdachte situatie bij de bijenhouder. "Ik zag direct dat het niet goed leek. Vervolgens prikken we met een lucifer in de wand. Als het draderig is, dan is het vaak vuilbroed. Ik heb het laten testen in een laboratorium en uit de tweede test bleek dat het om Amerikaans vuilbroed gaat."

Om verdere verspreiding tegen te gaan, is een vervoersverbod van drie kilometer afgekondigd. Vuilbroed is een besmettelijke ziekte onder larven van de honingbij. Het wordt veroorzaakt door de bacterie Paeni-bacillus larvae. De sporen van deze bacterie zijn resistent tegen hitte en uitdroging. De ziekte is niet overdraagbaar op mensen.

Vaker uitbraken

Volgens voorzitter Wouter Schouwstra van de Nederlandse Bijenhoudersvereniging zijn er 10.000 mensen in Nederland die zich bezighouden met het houden van bijen. Onder hen zijn er maar een paar die ervan leven, en die hebben honderden bijenvolken. Een volk telt zo'n 40.000 bijen.

De afgelopen jaren werd Nederland vaker getroffen door een uitbraak van vuilbroed. Volgens Schouwstra gaat het om een erg besmettelijke ziekte. "Ik denk dat Nederland gemiddeld eens per jaar wordt getroffen. Maar we zijn beter geworden in hygiënisch werken en om bij een uitbraak snel passende maatregelen te nemen. In België en Duitsland gebeurt dat minder."

Advertentie via Ster.nl