De dakdekkers van Kasper Vrielink
NOS NieuwsAangepast

Dakdekker Kasper werkt gewoon door tijdens de bouwvak: het moet wel

De verplichte rustperiode in de bouw, de bouwvak, is vandaag begonnen. Nog steeds leggen veel bedrijven deze periode hun werk drie weken lang neer, terwijl in de bouw juist meer werk dan ooit is. Het dakdekkersbedrijf van Kasper Vrielink laat echter een nieuwe trend zien: zijn bedrijf werkt deze weken gewoon door.

"We hebben geen tijd voor de bouwvak", vertelt Vrielink terwijl hij op het dak van een scholencomplex in Montfoort staat. Achter hem zijn meerdere dakdekkers van zijn bedrijf aan het werk. "Deze school moet binnen zes weken klaar zijn, daarom moeten we wel door."

Wel of niet doorwerken in de bouwvak?

Het aanbod is ontzettend hoog, gaat Vrielink verder. "De klant vraagt, die wil dat we doorgaan. En om het op tijd af te krijgen, moeten we ook wel doorgaan tijdens de bouwvak." De economie trekt enorm aan, zegt hij. "Projecten waren vorig jaar nog 3000 tot 7000 m2, nu heb ik echt complete complexen van woningbouwverenigingen, van 12.000 tot 20.000 m2."

Vrielink begon zeven jaar geleden als zzp'er, inmiddels heeft hij twintig man in dienst. "Je moet wel gas geven en de juiste mensen erbij zoeken. Het komende jaar zal ik zeker weer tien man erbij nodig hebben."

Zijn medewerkers zijn blij dat ze niet verplicht vakantie hebben, zegt Vrielink. Die nemen vakantie wanneer ze willen. "Ze willen ook graag buiten de bouwvak op vakantie. Vaak gaan ze in mei of juni, wordt de zomer overgeslagen en gaan ze in oktober weer. Een enkele medewerker neemt maar vakantie in de bouwvak."

Ik vind het fijn dat ik gewoon door kan werken, dat kon ik bij mijn vorige werkgever niet.

Dakdekker

Dat bevestigen twee medewerkers, die achter Vrielink op het dak aan het werk zijn. "Ik ga niet op vakantie, het is hartstikke druk. Ik vind het fijn dat ik gewoon door kan werken, dat kon ik bij mijn vorige werkgever niet." De andere medewerker is er ook blij mee. "Ik heb volwassen kinderen, dus ik kan gaan en staan waar ik wil. Dit is erg flexibel."

Het enige waar je als bedrijf op moet letten, is dat je alles op tijd geregeld hebt, vertelt Vrielink. Want andere bedrijven, zoals leveranciers, zijn wel gewoon dicht. "Je moet van tevoren een goede planning hebben. Gewoon zorgen dat je de boel geregeld hebt."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl