NOS SportAangepast

Peaty overtuigt, Proud verrast met WK-goud

Een succesvolle dag voor de Britse zwemmers bij de WK in Boedapest. Adam Peaty prolongeerde zijn wereldtitel op de 100 meter schoolslag en Benjamin Proud werd verrassend wereldkampioen op de 50 meter vlinderslag.

De 22-jarige Peaty greep met overmacht het goud. Met een tijd van 57,47 bleef hij in de finale net (0,34) boven zijn eigen wereldrecord.

Opnieuw goud voor Peaty op 100 meter schoolslag

Achter olympisch kampioen Peaty veroverde de Amerikaan Kevin Cordes het zilver (58,79) en werd de Rus Kirill Prigoda verrassend derde in 59,05.

Arno Kamminga had de finale niet weten te bereiken. In de series was hij met 59,95 als tweede Nederlander ooit - Lennart Stekelenburg was de eerste - onder de minuut gedoken. In de halve finales was hij zelfs nog rapper met 59,76, maar werd hij slechts dertiende.

Ook Brits goud op 50 meter vlinder

Benjamin Proud zorgde voor het tweede Britse succes van de dag. De 22-jarige zwemmer won verrassend de 50 meter vlinderslag.

Ook Brits goud op 50 meter vlinderslag

Proud tikte na een spannende race aan in 22,75. Dat was 0,04 sneller dan de Braziliaan Nicholas Santos, die net als twee jaar geleden het zilver pakte.

De Oekraïner Andrij Govorov, die bij de EK langebaan en de WK kortebaan in 2014 al derde was geworden, moest met 22,84 opnieuw genoegen nemen met een bronzen plak.

Nederlands record

Mathys Goosen was er niet in geslaagd zich voor deze finale te plaatsen. In de halve eindstrijd evenaarde hij zijn eigen in de series gezwommen Nederlands record (23,52), maar toereikend was het niet (twaalfde).

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl