NOS NieuwsAangepast

Elke stad zijn Pride, maar alleen Tilburg heeft zijn Roze Maandag

Tilburg kleurt roze op Roze Maandag

Wereldwijd hebben steden hun Pride, maar Tilburg heeft al meer dan 25 jaar zijn Roze Maandag. De kermis verandert op de maandag in een feest voor acceptatie en diversiteit. Met als hoogtepunt de Roze Karavaan, een optocht dwars door de stad.

Verslaggever Annemieke van Put sprak met feestgangers.

Jacob (links) en zijn man Wim

"De Roze Karavaan is een protest. Het is om te laten horen dat je er bent. Dat je bestaat." Jacob is er elk jaar bij, samen met zijn man Wim. "We zijn getrouwd, al heel lang."

Voor Jacob is de Roze Maandag een manier om zichzelf te zijn zonder dat daar raar over wordt gedaan. "Ik ben altijd mezelf. Maar je wordt heel veel gediscrimineerd. Ook door allochtone mensen die niet gewend zijn hoe vrij we hier in Nederland zijn. Sommige mensen willen niet eens met je praten of je een hand geven omdat ze denken dat het besmettelijk is."

Maar nu is het tijd voor feest. Ook al hebben ze zichzelf niet bijzonder uitgedost. "Ik ben gewoon casual", zegt Jacob. "Wim heeft tenminste nog een mooie leren broek aan."

En dan blaast Jacob plots opstandig op zijn fluitje. "Ik hou wel van drama", zegt hij met een lach.

Ursula en Albert

Roze maandag trekt niet alleen homo's. Ursula en Albert, ze lopen hand in hand, zijn er elk jaar bij. "Dit is een aanrader voor iedereen", zegt Albert. "Iedereen moet zijn hoe hij of zij is."

"Ik vind dat er geen onderscheid gemaakt moet worden", vult Ursula aan. "Het gevoel is gewoon heel fijn hier. Alles is gewoon een groot feest."

'Hertogin Victoria' heet op andere dagen Danny

"Het is heel leuk als je een bepaalde rol in je lijf hebt zitten", zegt Danny. Hij is vandaag verkleed als 'Hertogin Victoria' en geniet daar met volle teugen van. "Voor mij is het echt een rollenspel. Nu mag ik lekker losgaan. Normaal heb ik niet zo'n grote mond."

Ook hij heeft een vervelende ervaring met intolerantie. "Ik liep in mijn gewone kleding over straat en werd uit het niets aangevallen. Dat is allemaal wel goed afgelopen, gelukkig. Maar ik vond het wel heel confronterend dat dat in mijn eigen stad, in Eindhoven, gebeurde."

Voor Danny is het leuke van Roze Maandag heel eenvoudig te verklaren. "De Pride in Amsterdam is toch vaak voor heel veel mensen net iets over de top, met heel veel bloot en zo. Hier is het gewoon op straat. Je kan met mensen op de foto, enzo. En het is natuurlijk gewoon Brabants hè, dat werkt ook wel mee."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl