NOS NieuwsAangepast

Groninger pleegt identiteitsfraude om studieschuld af te lossen

Een student uit Groningen is aangehouden, omdat hij op naam van anderen bestellingen deed bij webshops. Bestelde producten zouden door de 32-jarige verdachte zijn onderschept en doorverkocht. Volgens de politie wilde hij geld verdienen om zijn studieschuld af te betalen.

De Groninger kwam in beeld nadat er meer dan twintig aangiftes waren binnengekomen. Webshops hadden bij de slachtoffers geld afgeschreven, maar die hadden niets besteld of ontvangen. De politie startte daarop een onderzoek en kwam uit bij een onderwijsinstelling in Groningen.

In twee computers bleek een zogenoemde keylogger te zijn geplaatst. Daarmee kan worden bijgehouden wat gebruikers op een toetsenbord intikken. De politie denkt dat de verdachte op die manier inloggegevens van e-mailaccounts en webshopaccounts heeft achterhaald.

Uit de brievenbus

Bestelde spullen werden afgeleverd bij studentenflats, waar ze makkelijk uit de brievenbussen konden worden gehaald. De bestellingen, vooral harde schijven, verkocht de verdachte vervolgens vaak door via internet, zegt de politie. De man heeft vermoedelijk een paar duizend euro verdiend.

De Groningse student zit vast op verdenking van computervredebreuk, identiteitsfraude en witwassen. Hij kon anderhalve week geleden worden aangehouden toen er een nieuwe bestelling zou worden afgeleverd. Woensdag hoort de verdachte of hij langer vast blijft zitten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl