NOS VoetbalAangepast

Belgische Ajax-pitbull gaat zich vastbijten in Oranje

Ze noemen haar Pitbull omdat ze nooit opgeeft. Davina Philtjens, slechts 1,50 meter lang, is trots op die bijnaam: "Ik ga voor elke bal, soms zit ik op de limiet. Maar dat is ook nodig." Vanavond speelt ze met België tegen Oranje op het EK.

Belgische Ajax-pitbull gaat zich vastbijten in Oranje

Philtjens is een vaste kracht van het nationale elftal van België en van Ajax. Als een van de beste nummers twee in de kwalificatierondes plaatsten de Belgen zich voor het EK.

"We moesten afwachten of we naar het EK mochten", zegt Philtjens. "We waren afhankelijk van een andere uitslag. Die wedstrijd, Finland-Portugal, werd gespeeld toen wij in het vliegtuig zaten. We hadden allemaal onze telefoons ingeleverd zodat we van niets wisten. Op de luchthaven zijn we samengekomen en toen vertelde de bondscoach dat we naar het EK gingen. We waren door het dolle heen."

Staan de Nederlandse voetbalvrouwen bekend als de Oranjeleeuwinnen, de Belgische vrouwen dragen de naam Red Flames. Maar dat was niet altijd zo. Philtjens: "Eigenlijk heetten we de Rode Duivelinnen, net zoals de mannen de Rode Duivels heten. Maar dat bleek niet echt een goede naam. Er zijn geen vrouwelijke duivels. Dus is er een nieuwe naam gezocht en dat is de Red Flames geworden."

We moeten meer onze bek opentrekken, zoals jullie dat zeggen.

Davina Philtjens

Voor Philtjens is het extra bijzonder dat België bij Nederland in de poule is terechtgekomen. Ze speelt sinds het afgelopen seizoen bij Ajax. "Daar heb ik het enorm naar mijn zin, maar je wilt natuurlijk wel winnen van je buurland. We moeten laten zien dat wij Belgen ook wat kunnen. Nederland heeft al op EK's en een WK gestaan, dus zij weten wat ze kunnen verwachten."

"Nederlanders hebben meer iets van fierheid, van kom op. Wij zijn bescheidener. Wij moeten misschien ook meer onze bek opentrekken, zoals jullie dat zeggen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl