Nelson Mandela
NOS NieuwsAangepast

Boek van lijfarts Mandela valt slecht bij familie

In Zuid-Afrika is ophef ontstaan om een boek dat de dokter van Nelson Mandela heeft geschreven. Daarin beschrijft Vejay Ramlakan gedetailleerd de behandeling die Mandela kreeg voor zijn dood in 2013. Hij was zeven jaar lang zijn arts.

Familieleden van de Zuid-Afrikaanse oud-president zijn boos over de publicatie van het boek. Volgens hen schendt Ramlakan de medische geheimhoudingsplicht.

In het boek Mandela's laatste jaren wordt onder meer beschreven hoe artsen beslissingen namen over de behandeling van Mandela. Ook staat erin dat familieleden regelmatig ruzie maakten.

Verborgen camera

Incidenten in het medische traject blijven overigens ook niet onvermeld. Zo zou een keer een ambulance waarin Mandela met spoed naar het ziekenhuis werd gebracht in brand zijn gevlogen. Ook zou na Mandela's dood een verborgen camera zijn gevonden in het mortuarium waarin zijn lichaam lag.

Mandela's weduwe Graça Machel overweegt naar de rechter te stappen om het boek te verbieden. Maar de schrijver zegt dat het boek juist op verzoek van een deel van de familie is geschreven.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl