Thomas De Gendt alleen in de aanval in de veertiende etappe naar Rodez
NOS WielrennenAangepast

De Gendt boos na mislopen strijdlustprijs: ga liefst naar huis

Hij zat in 11 van de 21 etappes in de kopgroep en reed liefst 1.280 kilometer in de aanval. Wat zou Thomas De Gendt nog meer moeten doen om te worden uitgeroepen tot de strijdlustigste renner van de Tour de France? Veranderen van nationaliteit wellicht?

Niet De Gendt namelijk, maar de Fransman Warren Barguil ontvangt zondag op het podium in Parijs de Prijs voor de Superstrijdlust en de bijbehorende 20.000 euro. De Belgische rasaanvaller reageerde ontstemd: "Ik ben heel, heel ontgoocheld."

De Gendt reageerde voorafgaand aan de slotrit op de website van zijn ploeg Lotto-Soudal. "Laat me duidelijk zijn: Warren Barguil heeft een fantastische Tour gereden en ik misgun hem absoluut niks."

"Maar het feit dat er vijf Fransen in de jury zitten, heeft zeker een rol gespeeld. Mochten er vijf Belgen in de jury gezeten hebben, zou de uitslag er anders uitgezien hebben. Dat bewijst dat de samenstelling niet klopt. Laat tenminste een internationale jury zich daarover uitspreken."

Het liefst zou De Gendt meteen de Tour verlaten, maar eerst moet hij nog een keer aan de bak in de etappe naar Parijs. Niet als aanvaller, maar als voorbereider van de sprint voor ploeggenoot André Greipel.

"Ik ben te ontgoocheld om er dieper op in te gaan", vervolgt De Gendt. "Ik heb zin om meteen naar huis te gaan, maar ik zal vandaag mijn uiterste best doen om het tot een sprint te laten komen op de Champs-Élysées."

De Gendt kreeg overigens steun uit de hele wielerwereld. Ook in Texas zorgde de beslissing van de jury voor de nodige opwinding. "Meer dan 1.000 kilometers rijdt hij in de aanval", fulmineerde Lance Armstrong in zijn speciale Tour de France Podcast. "En dan kiezen ze Barguil? Neem je me in de maling?"

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl