Violist Wuilly Arteaga raakte gewond bij een protestmars zaterdag
NOS NieuwsAangepast

Vioolspeler in één klap het bebloede gezicht van protest Venezuela

Hij staat al maanden tussen de betogers in Venezuela met zijn viool, maar ineens is hij het gezicht geworden van de protesten: violist Wuilly Arteaga. De beelden van de musicus in het ziekenhuis, zijn bebloede gezicht en opgezette lippen en zijn viool nog in zijn handen gaan de hele wereld over.

Arteaga liep zaterdag mee in een demonstratie in de hoofdstad Caracas tegen president Maduro. De 23-jarige violist heeft onder de demonstranten al eerder faam verworven met zijn muzikale protest: als ordetroepen een betoging willen neerslaan, begint hij steevast het Venezolaanse volkslied te spelen.

Arteaga met zijn viool bij een eerdere protestmars in Caracas

Andere betogers gooien met stenen en molotovcocktails. De politie gaat de demonstranten te lijf met pantserwagens, rubberkogels en traangas. Ook Arteaga's viool moest eraan geloven. Op 24 mei werd het instrument vernield door de GNB, de Guardia Nacional Bolivariana, maar zelf was Arteaga de dans tot nog toe ontsprongen.

Zaterdag veranderde dat. Hij eindigde deze keer in het ziekenhuis en deelde zijn gehavende gezicht op Twitter.

Arteaga blijft strijdvaardig, zegt hij in de Twittervideo. "Noch rubberkogels, noch hagel, noch het vernielen van mijn viool kunnen mij intimideren. We gaan door met de strijd. Wat er ook gebeurt, we blijven vechten voor Venezuela."

De violist zette zijn muzikale protest vannacht voort vanuit het ziekenhuisbed.

Gewonde violist geeft strijd niet op

De vrijwel dagelijkse demonstraties tegen het beleid van Maduro duren al maanden. Er vielen tot nu toe tientallen doden. Duizenden mensen raakten gewond.

De betogers geven Maduro de schuld van de rampzalige economische situatie in het land en vinden dat de president te veel macht naar zich toe trekt.

Helaas, deze YouTube video is niet meer beschikbaar

De oppositie heeft opgeroepen tot een landelijke staking, komende woensdag en donderdag. Voor maandag en vrijdag zijn er opnieuw protestmarsen aangekondigd. Afgelopen donderdag staakten miljoenen Venezolanen ook al.

President Maduro heeft voor komende zondag verkiezingen uitgeschreven voor leden van een speciale volksvergadering. Die moet een nieuwe grondwet opstellen. De oppositie stelt dat alle kandidaten op de hand van de regering zijn en roept daarom op tot een boycot van de verkiezingen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl