Usain Bolt wint in Monaco de 100 meter
NOS SportAangepast

Bolt duikt in Monaco onder de 10 seconden

Usain Bolt heeft ook zijn laatste wedstrijd in de Diamond League winnend afgesloten. 's Werelds beste sprinter zegevierde in Monaco op de 100 meter in 9,95 seconden. Daarmee dook hij voor het eerst dit seizoen onder de 10 seconden.

Bolt neemt over enkele weken in Londen bij de WK afscheid van de atletieksport. De 30-jarige Jamaicaan, die sinds 2008 de sprintdisciplines op grote internationale toernooien domineert, is van plan zijn afscheid in Londen te vieren met wereldtitels op de 100 meter en de 4x100 meter. Daarmee zou hij dan op dertien wereldtitels in totaal komen.

Zwakke rug

Dit seizoen had de achtvoudig olympisch kampioen als beste tijd 10,03 staan. Eind juni, na een winnende race in 10,06 in Ostrava, vloog hij naar de Duitse arts Hans-Wilhelm Müller-Wohlfahrt om zijn zwakke rug te laten behandelen. In Monaco was zijn start zwak, maar lukte het hem toch de rest achter zich te laten. De Amerikaan Isiah Young bleef als nummer twee in de buurt met 9,98.

Bolt sprint naar zege in Monaco

Snelle 1.500 meter

De wedstrijd in Monaco is bijna elk jaar goed voor een toptijd op de middenafstand. Dat was vrijdagavond niet anders. Een veld vol toppers op de 1.500 meter zorgde voor een tijd onder de 3 minuten en 30 seconden.

De Keniaan Elijah Manangoi verraste in de eindsprint zijn landgenoot Timothy Cheruiyot, die tot Monaco de beste jaartijd met 3.30,77 had staan. Manangoi dook ruim onder die tijd met 3.28,80. Cheruiyot finishte als tweede in 3.29,10. Ronald Kwemoi, ook uit Kenia, liep naar de derde plaats (3.32,34). Olympisch kampioen Matthew Centrowitz kon niet mee in het Afrikaanse lopersgeweld: achtste in 3.34,43.

Wayde van Niekerk (r) verslaat Isaac Makwala in Monaco

Geduchte concurrentie voor Van Niekerk

Wayde van Niekerk is de onbetwiste favoriet op de WK in Londen voor de titel op de 400 meter. De Zuid-Afrikaan veroverde vorig jaar in Rio olympisch goud en verbeterde daar ook direct het wereldrecord tot 43,03. Dit seizoen voert hij de wereldranglijst aan met 43,62 seconden.

Daar kwam hij vrijdag, opgejaagd door Isaac Makwala, dicht in de buurt. Van Niekerk won in 43,73, maar kreeg felle concurrentie van Makwala. In het spoor van de wereldrecordhouder kwam de atleet uit Botswana uit op 43,84.

De Nederlander Menno Vloon maakte in Monaco zijn debuut in de Diamond League. De Nederlands recordhouder met de polsstok ging over 5,45 meter (in twee pogingen) en 5,60 (in drie pogingen). Op 5,72 meter was hij echter klaar. Vloon eindigde als tiende.

Voor de Franse polsstokhoogspringer Renaud Lavillenie verliep de laatste WK-test teleurstellend. De olympisch kampioen van Londen en winnaar van het zilver vorig jaar in Rio bleef op 5,72 meter steken. op 5,82 ging het drie keer mis. Hij eindigde als vijfde. De geslaagde poging van de Pool Piotr Lisek over 5,82 bracht hem direct de zege.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl