Mensen lopen over een verlaten snelweg tijdens de staking
NOS NieuwsAangepast

24 uur staking tegen grondwetswijziging Venezuela, 3 doden

Miljoenen Venezolanen hebben 24 uur lang gestaakt uit protest tegen een omstreden grondwetswijziging die president Maduro wil doorvoeren. Bij demonstraties kwam het tot een treffen tussen politie en betogers. Daarbij zijn drie doden gevallen. Vanochtend is de staking beëindigd.

Demonstranten blokkeerden de straten van onder andere hoofdstad Caracas. Het openbare leven lag grotendeels plat, zei correspondent Dick Drayer. "Caracas was nog nooit zo stil. Normaal gesproken staan in de miljoenenstad lange files, zes rijen dik." Overheidsgebouwen waren dicht omdat ambtenaren niet op hun werk konden komen door de blokkades.

In Venezuela is het al langere tijd onrustig. "Als je bedenkt dat er sinds april 100 doden zijn gevallen, was het een betrekkelijk rustige dag", zei Drayer.

  • Reuters
    Het kwam tot een treffen tussen demonstranten en de politie
  • Reuters
    Er vielen in totaal drie doden bij betogingen in het land
  • Reuters
  • Reuters
    De demonstranten werpen wegblokkades op

Grondwetswijziging

Directe aanleiding voor de protesten van gisteren en vandaag is dat Maduro met een grondwetswijziging het parlement, waar de oppositie de meerderheid heeft, buitenspel wil zetten. Zondag kunnen de Venezolanen hierover naar de stembus.

Critici zeggen dat de president met de wijziging het parlement monddood wil maken. Zelf zegt hij dat de wijziging de dialoog bevordert in een gepolariseerd land. "Met de staking willen tegenstanders van de president de wijziging voorkomen. Maar dat lijkt tevergeefs", zegt Drayer.

President Maduro ligt onder vuur omdat het niet goed gaat met het land. Geld wordt in rap tempo minder waard, er is een voedseltekort en er is veel misdaad. "De bevolking is zeer creatief in overleven. Ik snap niet hoe ze dat precies doen", vertelt Drayer. "Als ambtenaar verdien je 15 dollar per maand. Een pak melk kost 2 dollar." Door de tekorten slaan protesten vaak om in plunderingen. Zelfs aan traangas is een tekort.

Helaas, deze YouTube video is niet meer beschikbaar

Morrelende achterban

De president weet zich staande te houden omdat hij de steun heeft van Cuba en omdat hij het vertrouwen van het leger nog heeft, vertelt Drayer. Maar ook onder zijn aanhangers groeit de onvrede. Gisteren maakte een hoge Venezolaanse diplomaat bij de VN bekend dat hij breekt met zijn land.

Drayer vertelt dat er politiek veel is veranderd in het land. "In 2013 bij de begrafenis van Chavez wilde niemand met mij over de politieke situatie praten. Nu beginnen mensen op straat spontaan tegen mij hun gal te spuwen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl