NOS NieuwsAangepast

Wekdienst van 21 juli: dit gebeurde terwijl je sliep

Goedemorgen! Het wordt een droge dag vandaag en ook schijnt de zon regelmatig. Met 23 tot 26 graden wordt het op veel plaatsen zomers warm.

Wat heb je gemist?

Voor de kust van Turkije en het Griekse eiland Kos is een zware aardbeving geweest. Daarbij zijn op Kos zeker twee doden en meer dan 120 gewonden gevallen. Ook in Turkije zijn tientallen mensen gewond geraakt. Op het Griekse eiland en langs de Turkse kust zijn veel Nederlandse toeristen. Of er onder de slachtoffers Nederlanders zijn, is niet bekend.

We spraken met een aantal Nederlanders op Kos.

Schade na de beving in Turkije

De Nederlander Harm Fitié, die in China vastzit voor de dood van zijn Chinese buurman, is in hoger beroep veroordeeld tot 4,5 jaar cel. Dat is een stuk lager dan de 12 jaar die de rechtbank hem eerder gaf. Fitié zit vast omdat hij zijn buurman van het dak zou hebben geduwd. Maar de Nederlander zegt dat zijn buurman dronken was en zijn evenwicht verloor.

Frankrijk blijft het populairste vakantieland onder Nederlanders. Vorig jaar zomer gingen er wel 60.000 mensen minder naar Frankrijk op vakantie, maar met ruim 1 miljoen Nederlandse toeristen staat het land nog steeds op nummer één, zegt het CBS. Duitsland staat op de tweede plek met net geen miljoen Nederlandse bezoekers en Spanje volgt daarna met ruim een half miljoen.

Vakantiegangers op een camping in de Ardeche

De lekkerste haring kun je kopen in Rotterdam bij vishandel Ruud den Haan. In de Nationale Haringtest van het AD kreeg zijn Hollandse Nieuwe een 10 voor de "volle romige en zilte smaak". De testers noemen het "een schoolvoorbeeld van alles wat de Hollandse Nieuwe tot een echte delicatesse maakt". Het AD ging langs bij 148 visboeren.

Verder vandaag...

De lopers van de Nijmeegse Vierdaagse beginnen vanochtend aan hun laatste wandeldag. Op de 'Dag van Cuijk' lopen ze ten zuiden van Nijmegen een afstand van 30, 40 of 50 kilometer. Daarna worden ze onthaald op de Via Gladiola. De NOS doet vanaf 14.00 uur live verslag van de slotdag. De uitzending is te volgen op NPO 2 en NOS.nl.

De rechter op Curaçao doet in hoger beroep uitspraak in de zaak van oud-premier Gerrit Schotte. Hij kreeg eerder 3 jaar cel voor onder meer fraude, omkoping en witwassen.

En de Tour de France staat vandaag in het teken van etappe 19. Het is de laatste heuvelachtige etappe met drie bergen van de derde categorie. De laatste kans dus voor avonturiers, want morgen is er een tijdrit en zondag de slotetappe naar Parijs.

Het profiel van etappe 19, een rit van ​Embrun naar Salon-de-Provcence

Fijne dag!

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl