Betogers in Warschau
NOS Nieuws

Tienduizenden Polen weer de straat op tegen omstreden wet

In Polen zijn opnieuw tienduizenden mensen de straat opgegaan om te demonstreren tegen een omstreden hervorming van de rechterlijke macht. Voor het presidentieel paleis in Warschau stonden volgens de gemeente zo'n 50.000 mensen. De politie hield het op 14.000 betogers.

De demonstranten hadden kaarsen bij zich en spandoeken met teksten als 'veto'. Ze riepen president Duda op om de hervormingswet niet te ondertekenen. Ook in de steden Krakau en Poznan waren protesten.

'Democratie in gevaar'

Door de nieuwe wet krijgt de politiek veel meer invloed op benoemingen bij de Raad voor de Rechtspraak. Nu regelt een onafhankelijke commissie de aanstelling van rechters. De oppositie, demonstranten en de Europese Unie zeggen dat de nieuwe wet een gevaar is voor de democratie. Volgens hen is de Poolse justitie niet meer onafhankelijk als regeringspartij PiS zijn zin krijgt.

Duda had eerder deze week geweigerd de wet te tekenen. Hij wil dat straks niet de helft, maar 60 procent van de parlementariërs akkoord moest gaan met een benoeming.

De gewijzigde wet is gisteren opnieuw aangenomen door het Lagerhuis, ondanks waarschuwingen uit Brussel. Vandaag stemt de Senaat erover.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl