Experts dragen een kist naar binnen bij het Dali-museum in Figueres
NOS NieuwsAangepast

Doodskist Salvador Dalí gelicht om vaderschapsclaim

Forensisch experts in de Spaanse stad Figueres hebben de doodskist van Salvador Dalí gelicht. Ze proberen bruikbaar dna-materiaal van het lichaam de Spaanse schilder af te nemen.

Dalí is al 28 jaar dood en begraven, maar vanavond is hij dus weer even bovengronds. Het lichaam van de Spaanse schilder werd op last van de rechter opgegraven.

De 61-jarige Pilar Abel had gevraagd op de opgraving. De voormalig waarzegster beweert de dochter te zijn van Dalí. Haar moeder werkte jaren als werkster in een woning van de kunstenaar. Abel zou veel lijken op Dalí. Haar oma noemde Abel "vreemd, net zoals je vader".

Er staat nogal wat op het spel, want Dalí is officieel kinderloos gestorven. Als blijkt dat Abel inderdaad zijn dochter is, kan ze aanspraak maken op zijn nalatenschap.

"Het is een enorm gedoe", zei correspondent Rop Zoutberg eerder vandaag. "Het begint om 20.00 uur, als het Dalí Theater en Museum in Figueres wordt gesloten. Een grote steen wordt gelicht en daaronder ligt het gebalsemde lichaam van Salvador Dalí. Pers wordt op grote afstand gehouden."

Mummie

De omstandigheden waaronder Dalí is begraven, bieden een goede kans op bruikbaar dna-materiaal. "Hij is gebalsemd en hij ligt in een crypte", zegt forensisch patholoog Frank van de Goot. "De balsemingsvloeistof verdampt wel in de loop van de tijd en uiteindelijk mummificeert iemand dan, maar iedereen kent de mummies uit Egypte, die liggen er al 3000 jaar."

"Met name de tanden zijn schatkistjes voor dna-gebruik, maar ook de grote botten", zegt Van de Goot. "Als je een mooi compleet monster hebt, kan je met een paar dagen het helemaal rond hebben."

  • EPA
    Het graf van Salvador Dalí tijdens zijn begrafenis in 1989
  • AFP
    Pilar Abel staat pers te woord

Volgens Zoutberg zitten de stichting en het Dalí-museum erg met de zaak in hun maag. "Maar verder wordt ook hier een beetje lacherig over zaak gedaan. Dalí had een muze, Amanda Lear, en tegen haar zou hij hebben gezegd dat hij al jaren impotent was en dat grote genieën zich niet voortplanten."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl