Schiermonnikoog

Om burgemeester van Schiermonnikoog te zijn, moet je 'het eiland worden'

  • Amarins de Boer

    redacteur Online

  • Amarins de Boer

    redacteur Online

Ineke van Gent verruilt binnenkort het vaste land voor Schiermonnikoog. Van Gent (60), nu nog inwoonster van Groningen, wordt daar namelijk de nieuwe burgemeester. Nu is ze nog regiodirecteur bij de NS.

Schiermonnikoog is naast het kleinste Waddeneiland ook de kleinste gemeente van Nederland. Hoe is het om daar burgemeester van te worden?

"Het is een droom die in vervulling gaat", vertelt Van Gent, voormalig Tweede Kamerlid voor GroenLinks. "Ik kom al van jongs af aan op het eiland. Deze nieuwe baan is echt een combinatie van de liefde voor het eiland en voor het openbaar bestuur. "Ik twijfel geen moment over het verhuizen. Ik wil deel uitmaken van de eilandgemeenschap."

'Iedereen kent elkaar'

"Dat is heel verstandig", zegt Dick Stellingwerf. Hij is op dit moment waarnemend burgemeester van het kleinste bewoonde Waddeneiland. "Schiermonnikoog heeft zo'n 950 inwoners en dat betekent dat je te maken hebt met een hechte gemeenschap. Iedereen kent elkaar, veel mensen zijn zelfs familie van elkaar. Om daar tussen te komen is het belangrijk om er te wonen."

Stellingwerf is ook burgemeester geweest van Lemsterland, een gemeente met vijftien keer zoveel inwoners. Of hij het op het Waddeneiland ook rustiger heeft qua werkzaamheden? "Nee", lacht hij. "Je bent een kleine gemeente, maar alle taken die een burgemeester moet uitvoeren, blijven hetzelfde. Eigenlijk ben je op een eiland nog drukker dan in een 'reguliere' gemeente."

Schiermonnikoog vergrijst sterk. Het eiland heeft jonge gezinnen nodig.

Dick Stellingwerf, waarnemend burgemeester van Schiermonnikoog

Zo moet hij veel reizen naar vaste wal, om te vergaderen met de besturen van de andere Waddeneilanden. "Dat reizen is intensief. Maar het karakter van het eiland, de rust en ruimte, maakt dat dit een hele bijzondere ervaring is geweest. Ik ben dankbaar dat ik dit heb mogen meemaken."

Jonge gezinnen

Uitdagingen voor Van Gent zitten hem volgens Stellingwerf in het leefbaar houden van het eiland. "Schiermonnikoog vergrijst sterk. Het eiland heeft jonge gezinnen nodig. Die zijn hier in de zomerperiode genoeg te vinden, maar dat zijn allemaal toeristen."

In de zomerperiode lopen er meer dan 6000 mensen rond op Schiermonnikoog

Stellingwerf vertelt dat het onderwijs onder druk staat. "Op dit moment is hier nog een basisschool en een middelbare school, maar die zijn heel klein. Jonge gezinnen zijn dus meer dan welkom, zodat het eiland overeind blijft."

Of hij nog tips heeft voor Van Gent? "Gewoon meedoen met de bevolking. Het eiland voelen en worden. Maar als je daar zes jaar als burgemeester zit, krijg je die beleving vanzelf mee."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl