Hond
NOS NieuwsAangepast

Hoe je hond socialer werd door dna-verandering

  • Emma Brink

    redacteur Online

  • Emma Brink

    redacteur Online

Een hond is veel socialer dan een wolf, terwijl de dieren verder veel op elkaar lijken, maar hoe komt dat eigenlijk? Door een genetische afwijking, die ook voorkomt bij verstandelijk gehandicapte mensen met het Williams-Beuren syndroom. Dat blijkt uit een onderzoek dat is verschenen in Science Advances.

Mensen die het Williams-Beuren syndroom hebben, zijn vaak hypersociaal en niet bang voor vreemden. Deze eigenschappen komen sterk overeen met het sociale gedrag van honden: daardoor willen de beesten graag spelen met mensen of kwispelen ze.

Maar zijn honden dan net als mensen met het syndroom ook verstandelijk gehandicapt? Nee, zo kort door de bocht kan je het volgens deskundigen niet stellen.

"De genen voor het sociale gedrag van honden worden geassocieerd met genen voor het sociale gedrag van mensen met dat syndroom, maar dat betekent niet dat het hetzelfde is", zegt gedragskundig dierenarts dokter Marjan van Hagen.

Het was al bekend welke genen mogelijk bijdragen aan het sociale gedrag van mensen met het Williams-Beuren syndroom, daardoor kon er nu ook naar diezelfde genen bij honden en wolven gekeken worden. "Maar daarmee is de zoektocht naar de genetische verklaring van verschil in gedrag nog lang niet in zicht. Dit is slechts een klein stukje van het geheel, a piece of the puzzle", zegt van Hagen.

Hond

Van Hagen vindt het mooi dat verschillende disciplines elkaar nu kunnen versterken. Door de overeenkomsten in het dna kan een hond als model dienen voor onderzoek naar mensen.

Maar dit onderzoek laat zien dat het nu ook andersom kan: kennis uit de humane wetenschap die nuttig is voor diergeneeskunde. "We kunnen zo elkaar helpen om meer inzicht te verkrijgen. "

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl