Hess in de Spandau-gevangenis, 1954
NOS NieuwsAangepast

Londen wilde nazi-leider Hess in 1957 al vrijlaten

Groot-Brittannië blijkt keer op keer te hebben aangedrongen op de vrijlating van nazi-leider Rudolf Hess. In stukken die openbaar zijn gemaakt door het Britse Nationaal Archief staat dat al in 1957 werd voorgesteld Hess vrij te laten.

Rudolf Hess was jarenlang de tweede man van nazi-Duitsland, de plaatsvervanger van Adolf Hitler. In 1941 verbaasde hij vriend en vijand met een solo-vlucht naar Schotland, waar hij een bestand met de Britten wilde sluiten. Hij werd prompt gevangengezet.

Rudolf Hess in 1937

Na de oorlog werd Hess met andere nazi-kopstukken veroordeeld in het Neurenbergproces. Hij kreeg levenslang en werd met zes anderen opgesloten in de Spandau-gevangenis in Berlijn. Daar had hij gezelschap van onder meer admiraal Dönitz en minister van Bewapening Speer.

De geallieerden hadden afgesproken dat een vervroegde vrijlating door alle vier landen goedgekeurd moest worden. Elf keer verzocht de Britse overheid om Hess vrij te laten, nog eens negen keer werd dat verzoek gesteund door Frankrijk en de VS. De Sovjet-Unie bleef echter dwarsliggen.

Het is niet menselijk om iemand zo te behandelen.

Premier Margaret Thatcher

Vanaf 1966 was Hess de enige bewoner van Spandau: Baldur von Schirach en Albert Speer hadden toen hun straf van 20 jaar uitgezeten, de andere vier waren eerder al vrijgelaten of overleden. Toch bleef de Sovjetunie onvermurwbaar.

"Hij is 88. Hij zit al 40 jaar vast. Al 16 jaar heeft hij geen gezelschap van andere gevangenen", schreef Margaret Thatcher in 1982 aan Leonid Brezjnev. "Het is niet menselijk om iemand zo te behandelen."

Hess in gevangenschap

De Sovjet-Unie bleef echter verwijzen naar de 20 miljoen doden die in dat land waren gevallen tijdens de Tweede Wereldoorlog. "Wat hij en de andere nazi's mensen hebben aangedaan was ook niet menselijk", hield een Sovjet-diplomaat de Britten voor. Gevangene Nummer Zeven bleef vastzitten.

Uiteindelijk was het Hess zelf die een eind maakte aan zijn gevangenschap: in 1987 verhing hij zich met het snoer van een lamp. Hij was 93.

Om te voorkomen dat de Spandau-gevangenis een bedevaartsoord voor neo-nazi's werd, werd het gebouw volledig afgebroken. Het puin werd verpulverd en in de Noordzee gedumpt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl