John Wayne Gacy
NOS NieuwsAangepast

Na 40 jaar is het duidelijk: ook Jimmie (16) werd vermoord door 'killer clown'

Ruim 40 jaar nadat hij werd gedood door seriemoordenaar John Wayne Gacy heeft de Amerikaanse politie resten van een slachtoffer geïdentificeerd. Tot nu toe stond Jimmie Haakenson (16) alleen bekend als Slachtoffer Nummer 24.

Gacy was een van de meest beruchte seriemoordenaars uit de VS. Tussen 1972 en 1978 martelde en vermoordde hij zeker 33 jongemannen in de omgeving van Chicago. Hij had het vooral voorzien op kwetsbare jongens, die hij meelokte met de belofte van werk, een slaapplek of drugs.

Na zijn arrestatie bleek dat Gacy de lichamen van veel van zijn slachtoffers had verborgen in de kruipruimte van zijn huis. Hij kwam bekend te staan als 'killer clown' toen de media ontdekten dat hij als Pogo de Clown had opgetreden op kinderfeestjes. In 1994 werd hij geëxecuteerd.

Slachtoffer van 'killer clown' Gacy na 40 jaar geïdentificeerd

Van de 33 lichamen die werden teruggevonden bij Gacy konden er uiteindelijk zes niet worden geïdentificeerd. Identificatie gebeurde destijds vooral op basis van lichaamskenmerken als vingerafdrukken en tandartsgegevens. Hoewel Jimmie's moeder vreesde dat hij vermoord was door Gacy, waren er geen data waarmee de resten konden worden vergeleken.

In 2011 werden de resten van de niet-geïdentificeerde slachtoffers opgegraven voor dna-onderzoek. Toen een neef van Jimmie daar eerder dit jaar van hoorde, overtuigde hij zijn vader en tante om dna-materiaal af te staan. Al snel was duidelijk dat het om familie ging.

Jimmie Haakenson

Jimmie was in augustus 1976 vanuit Minnesota naar Chicago getrokken op zoek naar een beter leven. Vlak na aankomst belde hij nog met zijn moeder, maar daarna verdween hij spoorloos. Hij is waarschijnlijk vlak daarna vermoord door Gacy: zijn lichaam werd gevonden onder dat van een man die op 6 augustus verdween.

Jimmie's moeder overleed in 2008. Haar dochter is blij dat deze onthulling haar bespaard is gebleven. "Als ze dit allemaal geweten had, was dat ook haar dood geweest."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl