Een Kameroense militair
NOS NieuwsAangepast

'Kameroen martelt honderden mensen in strijd tegen Boko Haram'

Kameroense militairen hebben honderden mensen gemarteld die ervan worden verdacht dat zij terreurgroep Boko Haram steunen. Mensenrechtenorganisatie Amnesty International schrijft dat in een rapport.

Amnesty sprak tientallen getuigen en bekeek satellietbeelden, foto's en video's. Op basis daarvan concludeert de organisatie dat Kameroen mensen zonder proces vasthoudt en martelt op geheime locaties.

De mannen, vrouwen en kinderen worden ervan beschuldigd aanhangers van Boko Haram te zijn, hoewel bewijs vaak ontbreekt. Zij worden vervolgens vastgeketend, geslagen en geëlektrocuteerd. Sinds 2013 zouden hierbij tientallen doden zijn gevallen.

'Franse en Amerikaanse aanwezigheid'

Op een van de twintig geheime locaties zouden ook Amerikaanse en Franse militairen zijn gezien. Uit beelden blijkt volgens Amnesty dat zij op enkele meters rondliepen van de gebouwen waar gevangenen werden vastgehouden. Er is geen bewijs dat deze buitenlandse militairen ook betrokken waren bij de martelingen of ervan afwisten.

Amnesty roept Frankrijk en de Verenigde Staten op uit te zoeken wat die militairen daar deden. De organisatie heeft het rapport enkele maanden geleden al voorgelegd al de Kameroense regering, maar die heeft nog niet gereageerd.

Eerder beschuldigde Amnesty ook het Nigeriaanse leger ervan op grote schaal oorlogsmisdaden te plegen in de strijd tegen Boko Haram. Volgens de mensenrechtenactivisten zouden zeker 8000 mensen zijn gemarteld.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl