Vertragingen in de bouw door tekort aan heipalen
Bouwbedrijven kampen met een tekort aan heipalen. Dat leidt tot vertraging bij bouwprojecten. Enkele bouwers moeten tot volgend jaar wachten tot ze aan de slag kunnen, blijkt uit een rondgang van de NOS.
Oorzaken van het tekort zijn de opleving van de bouw en naweeën van de economische crisis. Toen gingen meerdere producenten van heipalen failliet. De overgebleven fabrikanten kunnen hun productie niet snel opvoeren en het gat van de omgevallen producenten is nog niet opgevuld. Zij adviseren bouwbedrijven om de heipalen voorlopig vroeger te bestellen.
Volgens Peter Vroom van Vroom Funderingstechnieken is de totale productiecapaciteit daarom met 40 procent afgenomen. "Normaal is er een levertijd van zes tot acht weken, maar momenteel is vier tot vijf maanden niet uitgesloten. Dat betekent dat projecten later zullen aanvangen dan gewenst, en dat kost geld."
Het is een vergissing om te denken dat het maar een stuk beton is.
Heipalen worden gebruikt bij het aanleggen van funderingen. De vraag naar de palen stijgt snel nu de woningbouw aantrekt. Ook voor de bouw van nieuwe bedrijfspanden zijn veel heipalen nodig.
"Het is een vergissing om te denken dat het maar een stuk beton is. De ene heipaal is de andere niet. Een heipaal heeft een zeer belangrijke functie, het moet 40, 50 jaar een woning dragen. Er zit daarom voorgespannen wapening in, die in speciale productiebanken moet worden voorgespannen. Ze zijn allemaal uniek."
Volgens Vroom zal het tekort nog wel even aanhouden. Het duurt namelijk zeker een jaar om een nieuwe fabriek uit de grond te stampen, als iemand al het risico durft te nemen.