Auschwitz
NOS Nieuws

Studente steelt spullen uit Auschwitz voor project

Het herinneringscentrum Auschwitz heeft een klacht ingediend tegen een Israëlische studente die voor een kunstproject voorwerpen heeft gestolen uit het voormalige vernietigingskamp. De 27-jarige Rotem Bides nam onder meer origineel bestek en een beker mee. Ook vulde ze een pot met aarde uit Auschwitz. Bij de buit hoorde verder een bordje dat bezoekers waarschuwt om alle spullen te laten liggen.

De voorwerpen waren bedoeld voor het afstudeerproject van Bides. Ze maakte op haar hogeschool een tentoonstelling over de Holocaust en had de spullen daar uitgestald. De directie van het herinneringscentrum in Polen noemt de diefstal respectloos.

Bides komt uit een familie van Holocaust-overlevenden. Ze is naar eigen zeggen bang dat de shoa op termijn "een mythe" wordt, nu er steeds minder mensen zijn die er uit eigen ervaring over kunnen vertellen. Ze voelde zich vrij om iets mee naar huis te nemen, zei ze in Israëlische media.

De studente heeft geen spijt. Haar begeleider op de kunstacademie kan wel begrip opbrengen voor de actie. "Laten we zeggen dat ze niets heeft gestolen, maar een stukje tastbaar bewijs heeft meegenomen waardoor ze er deel van kan uitmaken", wordt hij geciteerd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl