Voorvertoning van Dunkirk in Urk
NOS NieuwsAangepast

Op Urk is niet eens een bioscoop, maar toch wil iedereen Dunkirk zien

Het is de vraag van de dag op Urk: figureer ik in de film Dunkirk of niet? Vandaag kreeg een aantal inwoners van het dorp al een voorvertoning te zien van de bioscoopfilm die morgen in première gaat, omdat de gemeente wekenlang als filmlocatie diende. Urkers mochten vijf minuten zien in de Dunkirk-truck, een minibioscoop met 25 stoelen.

Sommige inwoners hebben een rol in de oorlogsfilm, als militair. "We kregen een soldatenpak aan, en laarzen", vertelt een man die naar het voorproefje mag kijken. "Mijn bakkebaarden moesten eraf."

'Ik denk dat ik een pixel ben'

De haven van het vissersplaatsje was wekenlang afgesloten voor de opnames. De filmlocatie was midden op het IJsselmeer.

"Ik heb weleens eerder als figurant in een film gespeeld", vertelt een oudere man voordat hij de clip van de film heeft gekeken. "Maar dan ga je kijken vol verwachting en dan ben je een flits weg, hè."

En dat is vooralsnog ook het geval in Dunkirk, vertelt hij nadat hij de voorvertoning heeft gezien. "Het was heel wat anders dan ik gedacht had. In dit gedeelte heb ik niet meegespeeld", lacht hij.

Ook de jonge man die zijn bakkebaarden voor de film moest afscheren, heeft zichzelf niet gezien. "Misschien in de rest van de film nog", hoopt hij.

Maar de rest van de film moet hij op een andere plek gaan bekijken, want Urk heeft geen bioscoop.

Het was een enorme eer dat we als stuntteam werden gevraagd. Mannen als Christopher Nolan maken grote films.

J.P, de Kam

J.P. de Kam, van stuntteam De Beukelaer, mocht een aantal stunts doen in de film. Hij vertelde vanochtend daarover in het NOS Radio 1 Journaal. "In de film zwem ik heel hard naar mijn boot toe."

Het was een fantastisch, immens project, gaat hij verder. "Het was een enorme eer dat we als stuntteam werden gevraagd. Mannen als Christopher Nolan maken grote films."

De Kam gaat morgen samen met zijn stuntteam naar de film kijken.

Bekijk hier de trailer van Dunkirk:

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl